De Oostenrijker Georg Friedrich Haas geldt als één van de belangrijkste eigentijdse componisten van dit moment. Dit jaar staat Haas volop in de schijnwerpers bij festival November Music. Blikvanger is het monumentale, gloednieuwe kamermuziekwerk voor het gerenommeerde Londense Riot Ensemble, mede in opdracht geschreven van November Music. 
 
De iriserende, klankkleurrijpe composities van Haas vinden een steeds groter publiek. Zinderende muziek waarin reine, harmonische stemmingen en imposante spanningsbogen voorbijtrekken. Hij was vorig jaar nog te gast bij het Holland Festival. Toen het Italiaanse magazine Classic Voice aan ruim honderd Europese muziekkenners vroeg welk tijdloos meesterwerk deze jonge eeuw al had opgeleverd, was het antwoord eensluidend: in vain van Georg Friedrich Haas. In 2013 liep dirigent Simon Rattle al op de troepen vooruit door te luid te roepen dat in vain ‘een van de eerste meesterwerken van de 21e eeuw is.’
 
Nu komt Georg Friedrich Haas naar November Music met een nieuw kamermuziekwerk van zeventig minuten. Zijn Solstices voor tien musici wordt in volledige duisternis uitgevoerd door The Riot Ensemble. Centraal staat een microtonaal gestemde grand piano. Intens luisterend naar elkaar creëren de musici een gloedvol, boventoonrijk muziekstuk waarin langzaam naar een indrukwekkende climax wordt toegewerkt. Een onvergelijkelijke muziekervaring.
 
Lees hier het artikel over Georg Friedrich Haas op Cultuurpers.
 

Let op: dit concert vindt volledig in het donker plaats!

Programma

Georg Friedrich Haas - Solstices*

* Compositieopdracht November Music and The Riot Ensemble (ENG)

The Riot Ensemble

Bekijk & luister