Bekijk & luister

Een ontroerende meditatie over thuiskomen. Met haar meesterlijke Penelope (2007/2009) schreef de Amerikaanse componiste Sarah Kirkland Snider een aangrijpende ode aan de onvoorwaardelijke liefde. Snider brouwt een verleidelijke mix van eigentijdse liedkunst, indierock en artistieke popsongs. Het crossovergezelschap Stargaze vertolkt deze bijzondere liedcyclus die helemaal van deze tijd is. Een prachtige afsluiting van het festival.

In Penelope bezingt Snider de relatie tussen een vrouw en een man die door hersenbeschadiging zijn identiteit is verloren. Samen werken ze aan zijn herstel en definitieve thuiskomst, terwijl de vrouw voorleest uit Homerus’ Odyssee. Het werk was in eerste instantie een muziektheatraal monodrama met teksten van toneelschrijfster Ellen McLaughlin. In 2009 bewerkte Snider het stuk tot een liedcyclus voor zangeres Shara Worden en ensemble.

De pers was unaniem lovend over deze nieuwe versie van Penelope. ‘Hartveroverend’, oordeelde The New York Times en Pitchfork noemde de liedcyclus een ‘heerlijk muziekstuk en meeslepend, levendig psychologisch portret’. Penelope is een geheide aanrader voor liefhebbers van Sufjan Stevens, David Lang, The National (Bryce Dessner) en Joanna Newsom. De componiste komt speciaal over uit de Verenigde Staten om deze unieke uitvoering mee te maken.

Programma

Sarah Kirkland Schnider - Penelope

Stargaze Ensemble