Silbersee / Sebastiaan Kemner

Harmony of the Spheres
Hedendaags gecomponeerd, Koormuziek

za 12 november, 21:00-22:00

Grote Kerk
Silbersee / Sebastiaan Kemner

Bezing de harmonie der sferen. De jonge Nederlandse trombonist Sebastiaan Kemner is een fanatiek pleitbezorger van zijn instrument. Hij wil het publiek graag laten kennismaken met de grote veelzijdigheid van de trombone. Een blaasinstrument dat zo mooi intiem kan zingen. Kemner werkte nauw samen met componisten als Theo Verbey, Nicholas Moroz en Mike Svoboda en won in 2021 de Nederlandse Muziekprijs. Voor zijn programma Harmony of the Spheres gaat Kemner de samenwerking aan met vocalisten van het muziektheatercollectief Silbersee. Net als Silbersee is Kemner geboeid door de hechte banden tussen oude en eigentijdse muziek. Harmonische klanken die eeuwen overbruggen.

Het idee dat de hemellichamen door hun beweging kosmische harmonieën teweegbrengen, gaat terug tot de Oude Grieken. Volgens Johannes Kepler werd deze ‘harmonie der sferen’ uitgedrukt in de meest perfecte muziek van zijn tijd. Orlando di Lasso zou het dichtst bij deze volmaaktheid zijn gekomen in het vijfstemmige motet In me transierunt irae tuae. Tijdens dit concert klinken vergelijkbare parels van de Renaissance die deze hemelse idealen navolgen. 

Deze muziek, van onder anderen Josquin des Prez, Orlando di Lasso en Vincenzo Galilei, wordt gecombineerd met klanken van deze tijd in werken van Giacinto Scelsi. Bovendien vertalen de Nederlands-Koreaanse componiste Seung-Won Oh en de Nederlands-Italiaanse componist Giuliano Bracci hun visie op de harmonie der sferen in  gloednieuwe composities voor zangers en trombone. Deze combinatie was in de vroege Renaissance zeer gebruikelijk: trombones en stemmen klonken vaak samen in de Italiaanse kathedralen. De warme klank van de trombone en het pure geluid van menselijke stemmen gaan rechtstreeks naar het hart. 

Harmony of the Spheres is een coproductie van Silbersee en Lonelinoise.

Silbersee wil uiterlijk in 2027 een klimaatpositief productiehuis zijn dat negatieve effecten op milieu en grondstoffen weert. Met de aankoop van een ticket ondersteun je de missie van Silbersee en wordt 10% van de opbrengsten van deze voorstelling direct geïnvesteerd in het verduurzamen van producties.

Programma

Seung-Won Oh - Celestial Harmony of Soul Music (wereldpremière)
Giuliano Bracci -  N.N. (wereldpremière)
Giuliano Bracci - Non sta, si svolge e gira
Orlando di Lasso - In me transierunt irae tuae
Orlando di Lasso - Timor et tremor
Orlando di Lasso - Si caelum et caeli caelorum
Josquin des Prez - Ut phoebi radiis
Lambert de Sayve - Miserere mei Deus
Anoniem - Naturalis concordia vocum cum planetis
Jan Pieterszoon Sweelinck - Pseaume 19, Les cieux en chacun lieu


Sebastiaan Kemner- trombone

Silbersee
Heleen Bongenaar - sopraan 
Michaela Riener - mezzo-sopraan 
Fanny Alofs - alt 
Jussi Lehtipuu - bariton 
Maciej Straburzynski - bas 

Wouter Snoei - sound design

Tickets en tijden

za 12 november 2022

21:00 - 22:00

Grote Kerk

Koop Tickets

Orlando di Lasso - In me transierunt irae tuae