Stargaze Quartet & Aart Strootman

Bryce Dessner / Aart Strootman
Hedendaags gecomponeerd

wo 09 november, 19:00-20:00

Verkadefabriek Clubzaal
Stargaze Quartet & Aart Strootman

Muzikale onderonsjes met Terry Riley, Radiohead-gitarist Jonny Greenwood, singer-songwriter Lisa Hannigan of artrocker John Cale. Voor het Europese collectief Stargaze uit Berlijn kan het allemaal. Een van de avontuurlijkste Europese ensembles komt nu met het eigen Quartet naar November Music. Ze gaan een speciale samenwerking aan met een van hun vroegere kernmusici, gitarist/componist Aart Strootman. Stargaze smeedt magische bruggetjes tussen pop, elektronica, eigentijds en experimenteel. Een hecht clubje Europese musici dat onder aanvoering van oprichter André de Ridder de muziekwereld verovert met grensoverschrijdende projecten.

Aart Strootman en het Stargaze Quartet voeren werk uit van geestverwant en festivalcomponist Bryce Dessner. Zijn Quintet for high strings voor gitaar en strijkkwartet is geschreven in opdracht van 92nd street Y / Ben Verdery en De Doelen / Aart Strootman. Het werk beleefde de Europese première op het allerlaatste concert dat het Doelen Kwartet gaf. De titel verwijst naar de stemming van de gitaar, de zogenaamde ’Nashville tuning’, waarbij de hoogste snaren van een twaalfsnarige gitaar worden gebruikt.

Daarnaast klinkt de première van Volvox van Aart Strootman voor dezelfde bezetting, een opdrachtwerk van November Music. Strootman ontleende de merkwaardige titel aan een meercellig groenwier in een bolvormige kolonie, die een bijzondere rolbeweging maakt. De organische groei van het wezentje inspireerde Strootman bij het schrijven van zijn nieuwe werk. In Strootmans werk hoor je herhalende, continu transformerende motieven die enerzijds zwaar leunen op grooves maar anderzijds ongrijpbaar blijven.
 

Programma

Bryce Dessner - Quintet for high strings
Aart Strootman – Volvox*

* Compositieopdracht November Music

Stargaze Quartet
Isa Goldschmeding – viool
Jeffrey Bruinsma - viool
Thora Sveinsdottir - altviool
Alistair Sung - cello

Aart Strootman - elektrische gitaar

Tickets en prijzen

wo 09 november 2022

19:00 - 20:00

Verkadefabriek Clubzaal

Koop Tickets