Prijs
€ 15.00
Korting
€ 7.50
Locatie
Noordbrabants Museum
Zaal
Statenzaal
  • Datum
    za 3 nov. 2018
    Tijd
    14:00 - 15:00
    Uitverkocht
Met zijn debuutplaat The River Beneath Us zette de jonge saxofonist Tom Sanderman zich stevig op de kaart. Als adembenemend virtuoos koestert Sanderman een hartstochtelijke liefde voor de bezwerende klanken van de minimal music. Voor zijn nieuwste programma Whoever You Are Come Forth werpt hij een blik in de toekomst en presenteert hij enkele Nederlandse erfgenamen van de post-minimalistische beweging. Componisten die op geheel eigenzinnige wijze de hypnotische herhaling van de minimal de 21e eeuw in loodsen.

Tom over de samenwerking met zijn lievelingscomponisten: 'Anthony Fiumara, Aart Strootman, Kate Moore en Remy Alexander zijn stuk voor stuk liefhebbers en inspireren mij met hun creaties. Het was meer dan een logische keuze om met deze componisten een samenwerking aan te gaan en tegelijkertijd ook een eer. Het creëren van composities door middel van een nauwe samenwerking zorgt voor geweldige resultaten en geeft mij de kans om deze muziek op een persoonlijke manier te delen met mijn publiek' .

De Nederlandse componist en peetvader van het post-minimalisme, Louis Andriessen, mag natuurlijk niet ontbreken op het programma. Sanderman heeft speciaal voor deze gelegenheid zijn zelden uitgevoerde Toespraak (1979) voor trombone en spreekstem bewerkt. Van festivalcomponiste Kate Moore speelt Sanderman het wervelende titelstuk Whoever You Are Come Forth dat speciaal voor deze gelegenheid is bewerkt. In het nieuwe werk Red Shift van Anthony Fiumara laat hij zich inspireren door de onveranderlijke en tijdloze schoonheid en de schijnbare onveranderlijkheid van de lucht en de sterren. Componist Aart Strootman over zijn nieuwe werk Floating Points on a Fixed Monorail: 'Als ik aan Tom denk, denk ik aan minimal music. Toen hij me vroeg een solo werk voor hem te schrijven had ik dus direct een richting. Ik stelde me een rechtlijnig stuk voor, geïnspireerd op de begindagen van het genre'. In opdracht van November Music schrijft de jonge componist Remy Alexander ­het werk Sleeping Water. In dit serene werk speelt de componist met de relatie tussen stilstand en beweging.

Tom Sanderman is een van de meest talentvolle jonge saxofonisten van dit moment. Hij sudeerde bij Ties Mellema aan het conservatorium in Tilburg, nam in 2016 deel aan de Bang On A Can Summer Festival en won in 2015 de Jacques de Leeuw Prijs. Hij maakt onder meer deel uit van het Ensemble VONK waarmee hij dit jaar ook op November Music optreedt. 

 

 

Programma
Louis Andriessen - Toespraak
Anthony Fiumara - Solo for alto flute (bewerking)
Remy Alexander - Sleeping Water*
Kate Moore - Whoever you are come forth
Aart Strootman - Floating Points on a Fixed Monorail
Anthony Fiumara - Red Shift
 
* Compositieopdracht November Music
 
Tom Sanderman - saxofoons
Bekijk & luister