Bart van Dongen - Angel City

MuziekRoute
New world music
Theater Artemis Benedenzaal
Bart van Dongen - Angel City

Als kersverse stadscomponist van Den Bosch mag Bart van Dongen niet ontbreken tijdens de Muziekroute. Deze zomer ging het eerste deel van zijn compositie Angel City, getiteld De Verwachting, in première. Een wereldwijs muziekwerk waarin hij een antwoord probeert te vinden op de onzekere tijdens waarin we leven.

Van Dongen heeft het werk geschreven voor de zangeressen Minyeshu (Ethiopië), Rianne Wilbers (Nederland) en Wasim Arslan (Syrië). Bovendien is Van Dongen de samenwerking aangegaan met kunstenaars Mark Dijkstra en Tom Veeger. Van Dongen over zijn creatie: “In ingewikkelde tijden van onzekerheid - zoals nu - is het een normale menselijke reactie om angstig of bezorgd te voelen. Een universeel verlangen dat mensen hebben naar een ongrijpbare hogere macht die veiligheid biedt is hierop vaak een reactie. In deel een van Angel City wachten we op een ontmoeting met de Engel.”

In de opmaat naar de performance hebben de makers een aantal interviews afgenomen met een geestelijk voorgangers waaronder een dominee, een imam, een pater en een pastoor. Uit deze teksten heeft Bart van Dongen de quotes gehaald en de muziek hieraan toegevoegd. Op verzoek van Bart van Dongen zingen de vocalisten in hun moerstaal – Amhaars, Arabisch en Nederlands. De componist heeft gezocht naar stemmen die goed mengen en klinken als een engel. Daarmee krijgt de performance de vorm van een mini-opera.

De vormgeving is van Mark Dijkstra. De schoonheid, de symboliek en de samenkomst tussen beeld en geluid creëren een doorkijkje naar de toekomst, naar de hoop en de onderlinge verbondenheid. Gefragmenteerd dat wel, omdat de werkelijke betekenis pas veel later tot het bewustzijn doordringt en in verschillende gedaanten zich presenteert.

Credits

Bart van Dongen - Angel City

Bart van Dongen - compositie
Mark Dijkstra - beeldend kunstenaar, 
Tom Veeger - architect, beeldend kunstenaar

Minyeshu - zang
Rianne Wilbers - zang
Wasim Arslan - zang
 

Tickets MuziekRoute

zo 06 november 2022

13:30 - 14:00

Theater Artemis Benedenzaal

Tickets MuziekRoute

15:30 - 16:00

Theater Artemis Benedenzaal

Tickets MuziekRoute

17:00 - 17:30

Theater Artemis Benedenzaal

Tickets MuziekRoute