De vanuit Berlijn opererende, Nederlandse geluidskunstenaar William Engelen (1964) maakt installaties en composities op het levendige kruispunt van beeldende kunst en muziek. De grenzen van beeld en klank worden door Engelen tot het uiterste opgerekt, steeds op zoek naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden. In het verleden heeft Engelen al verschillende installaties, concertperformances, muziekpartituren en videowerken gerealiseerd. Tijdens November Music en in samenwerking met Willem Twee kunstruimte presenteert Engelen een concert-installatie met in de hoofdrol een strijkkwartet en twee slagwerkers.

De installatie bestaat voor deze gelegenheid uit enkele objecten waaronder een aan het plafond hangende mobile en tekeningen. Dit zijn partituren en speelaanwijzingen voor de musici van United Instruments of Lucilin (strijkkwartet en twee slagwerkers). Lucilin is het enige Luxemburgse kamermuziekensemble dat zich op eigentijdse muziek richt. Het in 1999 opgerichte, flexibele ensemble werkte al samen met componisten Philippe Manoury, Adam Moar en Alexander Schubert.

Engelen realiseert een site-specific werk in Willem Twee kunstruimte dat zowel als concertpodium, performanceplek en tentoonstelling fungeert. De installatie is gedurende de hele festivalperiode te zien. Tijdens de concertmomenten in het openingsweekend verplaatsen de musici zich van de ene partituur naar de andere speelaanwijzing. De choreografie is deels vastgelegd, deels ontwikkelt zij zich naar believen van de musici. Het publiek zit verdeeld in de ruimte, tussen de partituren en de musici. Alle elementen vormen een totaalkunstwerk waar de beschouwer én luisteraar zich in kan onderdompelen. Videobeelden documenteren de repetities en concerten, en maken op hun beurt weer deel uit van deze allesomvattende concert-installatie.

Eerder realiseerde Engelen al installaties en soloshows in New York, Berlijn, Mannheim en Osnabrück. Zijn muziekwerken klonken tijdens Maerzmusik Berlijn en Ultima festival Oslo. Nu voor de eerste maal te zien op November Music.

Van maandag 9 t/m zondag 15 november is werk van William Engelen met onder meer opnames van de concerten te zien in de Willem Twee Kunstruimte tijdens de vaste openingstijden.

In samenwerking met de Willem Twee Kunstruimte.

Programma

William Engelen - For Strings and Percussion

United Instruments of Lucilin

Bekijk & luister