Prijs
€ 15.00
Korting
€ 7.50
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Clubzaal
De Nederlandse pianist en jazzcomponist Wolfert Brederode kiest onvervaard voor het avontuur. Een bewonderenswaardige karaktertrek die ook is opgepikt door het wereldvermaarde kwaliteitslabel ECM Records dat zijn albums uitbrengt. Tijdens November Music 2012 heeft Brederode al een keer blijk gegeven van zijn exploratiedrift. Destijds nodigde hij de Amerikaanse violist Mark Feldman uit. Nu gaat pianist Brederode een samenwerking aan met het uiterst veelzijdige Matangi Quartet en slagwerkmakker Joost Lijbaart.
 
Voor dit ensemble heeft Brederode de tiendelige suite Ruins & Remains voor piano, slagwerk en strijkkwartet geschreven. Inspiratiebron vormen de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog die in 2018 op 11 november honderd jaar geleden werd beëindigd. Brederode hierover: “De Eerste Wereldoorlog is een drama op een tot dan toe ongekende schaal dat diepe wonden heeft geslagen en de overgang markeert van het ‘oude’ naar het ’nieuwe’ Europa. Alhoewel dit continent nog nooit zo een lange periode van vrede heeft gekend, zien we in deze eeuw ook paralellen met die tijd.”
 
Geïnspireerd door dit gegeven componeerde Wolfert zijn nieuwe suite. Het is een compositie waarin de dualiteit van de mens naar voren komt door middel van improvisatie versus compositie, mineur versus majeur, abstractie versus melodie en waarin de twee kanten ook een synthese vormen in een eigenzinnig muzikaal universum vol modern klassieke klanken en kamerjazz. Een muzikale contemplatie over de destructieve kant van de mens en tevens een ode aan zijn veerkracht.
 
Voor het Matangi Quartet, dat al werk van componisten als JacobTV, Valentin Silvestrov en Jonathan Dove uitvoerde, is dit nieuwe werk een nieuwe uitdaging Eerder componeerde Brederode het stuk ‘Shadowchild’ voor het kwartet. 
 
Wolfert Brederode (piano, composities), Maria-Paula Majoor (viool), Daniel Torrico Menacho (viool), Karsten Kleier (altviool), Arno van der Vuurst (cello), Joost Lijbaart (drums)
Programma

Wolfert Brederode - Ruins & Remains*

* Wereldpremière

Wolfert Brederode, Joost Lijbaart & Matangi Quartet

Bekijk & luister