Ad Parnassum

Kate Moore / Aart Strootman / Oscar van Hemel
Hedendaags gecomponeerd, Minimal music, Koormuziek

do 10 november, 20:45-22:00

Grote Kerk
Ad Parnassum

Noord-Brabant kent een rijk koorleven. Een van de absolute parels is Ad Parnassum onder leiding van dirigent Anthony Zielhorst. Een groep ervaren ensemblezangers die geestelijke en profane muziek zingt op een hoog niveau. Regelmatig wordt onbekende hedendaagse muziek ten gehore gebracht. Het koor verrast haar publiek met indrukwekkende muziek uit vergeten muziekarchieven. Nu brengt Ad Parnassum een koorrecital met werken van in Nederland actieve componisten. Toondichters die zich graag laten inspireren door literatuur, dichtkunst en spirituele verhalen.

Aart Strootman is gevraagd nieuw werk voor het koor te schrijven. Op voorstel van Zielhorst koos Strootman drie sonnetten van William Shakespeare die zowel sterven als gedenken tot onderwerp hebben. In zijn nieuwe werk, Three Shakespeare Sonnets voor altviool en koor verklankt Strootman onder meer de Shakespeare-sonnetten Since brass, nor stone, nor earth, nor boundless sea en Or I shall live your epitaph to make’. Shakespeare bevleugelde ook de Belgisch-Nederlandse componist Oscar van Hemel (1892-1981). In zijn Shakespeare Sonnets uit 1961 horen we de sonnetten Music to hear en No longer mourn passeren.

Ten slotte klinkt er nieuw werk van de Australisch-Nederlandse componist Kate Moore. In 2021 schreef zij Hedera voor achtstemmig a capella koor en Ad Parnassum. Kate Moore heeft haar persoonlijke visie op het menselijk bestaan en haar ontzag voor de kwetsbare natuur in haar nieuwste muziek verwerkt. In Hedera (oftewel klimop) verklankt Moore de triomf van een schraal en gebarsten land dat net als een klimop weer ontwaakt en een helende kracht tentoonspreidt. Als teksten voor haar tweedelige koorwerk Hedera, koos Moore antieke gebeden uit de tijd van vóór onze jaartelling. Zij vereren Moeder Aarde als de bron van leven, energie en voedsel.

Programma

Aart Strootman - Three Shakespeare Sonnets
Kate Moore - Hedera
Oscar van Hemel - Shakespeare Sonnets

Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst
Dana Nemtsov - altviool

Tickets en tijden

do 10 november 2022

20:45 - 22:00

Grote Kerk

Koop Tickets