An Afternoon with Jürg Frey - Quatuor Bozzini

Hedendaags gecomponeerd

zo 13 november, 16:00-17:00

Willem Twee Toonzaal
An Afternoon with Jürg Frey - Quatuor Bozzini

Een serene, verstilde klankwereld waar je gerust een hele middag wil verblijven. De Zwitserse componist Jürg Frey (1953) neemt een unieke plek in binnen de Europese muziek. ‘Een van de opvallendste stemmen binnen de eigentijdse muziek’, schreef de Amerikaanse muziekcriticus Alex Ross. Aanvankelijk was Freys werk een geheimtip onder de kenners, en werkte hij in stilte aan een eigenzinnig oeuvre. Sinds de jaren negentig is er steeds meer aandacht voor zijn hoogst persoonlijke muziek. Hij zocht daarbij ook aansluiting bij het componistencollectief Wandelweiser. Componisten die een eigen invulling geven aan stilte, experiment, ruimtelijkheid en repetitieve structuren, naar voorbeeld van componisten als Morton Feldman, John Cage en La Monte Young. In zijn meditatieve, precies uitgeschreven composities etaleert Frey een grote sensitiviteit voor klank zonder opsmuk, waarbij er veel ruimte is voor bezinning en reflectie.

In Nederland staat Freys subtiele muziek steeds meer in de etalage. In samenwerking met de componist en verschillende bevriende ensembles presenteert November Music een volle middag met werk van Jürg Frey. De concerten zijn zowel los te bezoeken als met een aantrekkelijk geprijsde dagticket.

Zo brengt pianiste Keiko Shichijo een eenmalig werk voor pianoforte, Les signes passagers, dat Frey voor haar heeft geschreven. Voor het New European Ensemble uit Den Haag componeerde Frey het werk The Wind Moves Them. Een verbluffend werk dat vanmiddag een reprise beleeft.

Violist Joe Puglia en sopraan Keren Motseri werpen zich op Windwörter van Frey, waarin poëzie, stilte en klank samenkomen. Tot slot van de middag vertolkt het Quatuor Bozzini zijn String Quartet No. 4. Eerder bewees Bozzini een enorme affiniteit met Freys kristallijne klankwereld te hebben, en werden eerdere strijkkwartetten al succesvol vastgelegd op cd.

Voorafgaand aan de middag wordt componist Jürg Frey geïnterviewd over zijn drijfveren en plannen voor de toekomst. In de foyer van de Willem Twee Toonzaal zijn enkele van zijn subtiele geluidsinstallaties te beleven.

Programma

11.00 - 11.20 uur: interview met Jürg Frey door Emlyn Stam
11.30 - 12.30 uur: Keiko Shichijo
13.00 - 14.00 uur: Joe Puglia & Keren Motseri
14.30 - 15.30 uur: New European Ensemble
16.00 - 17.00 uur: Bozzini Quartet

Jürg Frey - String Quartet No. 4

Quatuor Bozzini
Clemens Merkel - viool
Alissa Cheung - viool
Stéphanie Bozzini - altviool
Isabelle Bozzini - cello

Let op: de Dagkaart is alleen geldig voor de vier concerten en interview met Jürg Frey in Muziekcentrum De Toonzaal dus niet voor de andere concerten die dag.

Tickets en tijden

zo 13 november 2022

16:00 - 17:00

Willem Twee Toonzaal

Koop Tickets

Tickets en tijden

zo 13 november 2022

16:00 - 17:00

Willem Twee Toonzaal

Koop Tickets