Amstel Quartet & Steve Coleman

Steve Coleman / Hugues Dufourt
Hedendaags gecomponeerd, Jazz

zo 06 november, 19:00-20:00

Verkadefabriek Clubzaal
Amstel Quartet & Steve Coleman

Levens verbonden met de bezielde klank van de saxofoon. De Amerikaanse saxofonist en componist Steve Coleman gaat een eenmalige, langverwachte samenwerking aan met Nederlands vooruitstrevendste saxofoonkwartet, het Amstel Quartet. ‘Een droom die uitkomt’, benadrukken de leden van het Amstel Quartet. Steve Coleman geldt al jaren als een van de meest visionaire jazzmusici van Amerika. In 2014 kreeg hij de prestigieuze MacArthur Fellowship, ook wel de Genius Award genoemd. In zijn muziek hoor je de spirituele invloeden van John Coltrane, wereldmuziek, funk, maar ook de wonderschone magie van wiskundige patronen. In 2016 was Steve Coleman als eens te gast tijdens November Music, toen met zijn formatie The Council of Balance en het DoelenEnsemble. Nu komt hij terug voor een nieuwe spannende samenwerking met de vier saxofonisten van het Amstel Quartet.

Coleman is een rusteloze zoeker die voortdurend op nieuwe uitdagingen aanstuurt. Samen met het Amstel Quartet doorkruist Coleman zijn veelzijdige oeuvre, wordt er geïmproviseerd en klinkt er zelfs een nieuwe compositie. Coleman schrijft speciaal voor het Amstel Quartet en in opdracht van het kwartet en November Music een nieuw werk getiteld ws nh djdj (Was Ankh Djed), Inspired by Von Freeman.

Amstel Quartet zal daarnaast ook het voor hen gecomponeerde werk Les courants polyphoniques d’après Klee van Hugues Dufourt, pionier van de spectrale muziek, uitvoeren. De Franse componist en filosoof Hugues Dufourt kan gerust gerekend worden tot één van de grootheden van de hedendaagse muziek. Hij vergaarde wereldfaam als pionier binnen de spectrale muziek, met traag evoluerende composities die ondanks hun complexiteit toch altijd een gevoelige snaar weten te raken.

Amstel Quartet staat bekend om zijn gewaagde keuzes en bijzondere repertoire, dat reikt van Philip Glass en Simeon ten Holt, tot onbekendere eigentijdse toondichters als Georgs Pelecis en Hugues Dufourt. 
 

Programma

Steve Coleman -  ‘s nh djdj (Was Ankh Djed), Inspired by Von Freeman*
Hugues Dufourt - Les courants polyphoniques d’après Klee

* compositieopdracht November Music en Amstel Quartet

Steve Coleman - altsaxofoon

Amstel Quartet
Remco Jak - sopraansaxofoon
Olivier sliepen - altsaxofoon
Bas Apswoude - tenorsaxofoon
Harry Cherrin - baritonsaxofoon

 

zo 06 november 2022

19:00 - 20:00

Verkadefabriek Clubzaal

Steve Coleman