Asko|Schönberg / Ensemble Klang

Louis Andriessen 'De Staat'
Hedendaags gecomponeerd

wo 13 november, 20:45-22:30

Theater aan de Parade Casinozaal
Asko|Schönberg / Ensemble Klang

Met zijn hallucinante compositie De Staat (1976) schreef Louis Andriessen (1939-2021) zichzelf in de geschiedenisboeken. In het nog altijd verbazingwekkende werk etaleerde Andriessen zijn eigen visie op de Amerikaanse minimal music, waarbij hij ook invloeden uit de rock, jazz en klassiek (denk Stravinsky) in de mix gooide. De Staat is een nog altijd actuele reflectie op de gespannen verhouding tussen politiek en muziek. 

Uitvoeringen van dit daverende muziekwerk zijn zeldzaam omdat er een uitgebreide, weinig courante bezetting voor vereist is. Ga er maar aan staan: van twee piano’s en verschillende gitaren tot een uitgebreide blazerssectie. Asko|Schönberg gaat in zee met Ensemble Klang en studenten van het Amsterdamse conservatorium om dit twintigste-eeuwse meesterwerk te vertolken. Een werk dat je zeker een keer in je leven live gehoord moet hebben.

Dirigent Clark Rundell leidt deze superformatie in goede banen. Bovendien schrijft de Brits-Amerikaanse componist Oscar Bettison gloednieuw werk voor deze bezetting, als reactie op De Staat. Bettison studeerde compositie bij Andriessen in Den Haag. Bettison ziet zijn nieuwe werk On the slow weather of dreams als een ‘nachtelijke wonderkamer’. Een groep van piano's, harpen en gitaren vormt de kern midden op het podium, terwijl sommige musici van positie veranderen. De zangers sporen de koperblazers aan en roepen de nacht aan.

Programma

Louis Andriessen - De Staat
- pauze -
Oscar Bettison - On the slow weather of dreams 

Asko|Schönberg o.l.v. Clark Rundell
Ensemble Klang
Studenten van Conservatorium Amsterdam
 

 

 

Louis Andriessen - De Staat