Ben van Gelder

Manifold
Jazz

za 11 november, 16:00-17:00

Willem Twee Toonzaal
Ben van Gelder

Met zijn sensitieve, bezielde toon weet de Nederlandse altsaxofonist Ben van Gelder direct toegang tot je hart te vinden. Een ambitieuze vernieuwer die invloeden uit de moderne jazz en klassieke muziek laat samenvloeien. Tijdens November Music 2023 presenteert Van Gelder zijn nieuwste album Manifold met een speciaal samengestelde, internationale, achtkoppige band. Daarin hebben onder meer organist Kit Downes, zanger Fuensata Mendez, basklarinettist Joris Roelofs, trompettist Jean-Paul Estíevenart, saxofonist Hristo Goleminov en Van Gelder zelf zitting.

Manifold is een ode aan de veelvoudigheid van de mens. Als componist zet Van Gelder een grote stap vooruit met dit album, en is hij onder anderen geïnspireerd door de gelaagde, emotionele muziek van componisten als György Ligeti en Oliver Messiaen. In zijn contrastrijke composities is volop ruimte voor het machtige geluid van een orgel en de menselijke stem, maar klinkt ook het spectaculaire weerwerk van vier hartstochtelijke blazers. Er zijn prachtige verstilde, bijna plechtige passages, maar ook heftige stukken waarin de band helemaal losgaat.

Ben van Gelder over zijn nieuwste project: ‘Manifold is geboren uit een fascinatie voor het orgel, een instrument dat wordt aangedreven door een oneindige luchtstroom. Ik beschouw het orgel zowel als verheffend als aards. De muziek is een reflectie van de tijd waarin deze gemaakt is en streeft ernaar om de collectieve spirituele daad van een concert te onderstrepen.’ 

Bezetting

Ben van Gelder - altsaxofoon, dwarsfluit
Kit Downes - orgel
Fuensanta Mendez - bas, zang 
Hristo Goleminov - tenorsaxofoon 
Jean Paul Estievenaart - trompet 
Antoine Pierre - drums
Joris Roelofs - klarinet

Ben van Gelder - Manifold

"'Het gebeurt niet elke dag dat een Nederlands muziekstuk de tiplijst van de New York Times haalt, maar Spectrum, het sleutelstuk op het nieuwe album Manifold van saxofonist en componist Ben van Gelder slaagde er vorige week in. En terecht...'"

de Volkskrant

"'Ben van Gelder maakt wereldwijd indruk met riskante mix van jazz en kerkorgel'"

Trouw