Black Pencil & Kyai Fatahillah

Topeng Masquerade
Hedendaags gecomponeerd, New world music

za 05 november, 20:45-22:00

Verkadefabriek Grote Zaal
Black Pencil & Kyai Fatahillah

Westerse muziekavonturiers ontmoeten het mysterieuze geluid van de Indonesische gamelan. Het Nederlandse kamerensemble Black Pencil slaat de handen ineen met het gerenommeerde Javaanse gamelangezelschap Kyai Fatahillah. Eerder werkte Kyai Fatahillah al succesvol samen met dansgezelschap LeineRoebana. Componist en artistiek leider Iwan Gunawan zoekt steeds naar nieuwe speeltechnieken en compositiemethodes voor de gamelan, onder meer door gebruikmaking van elektronica.

Black Pencil is een ensemble dat opvalt door de bijzondere bezetting van blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk. Samen met Kyai Fatahillah voeren ze de concertvoorstelling Topeng Masquerade uit waarbij alles draait om de zogenaamde topeng (‘masker’), een traditionele Indonesische dansvorm waarin mythen en legenden worden uitgebeeld. Opzwepende gamelanmuziek zorgt daarbij traditiegetrouw voor een totaalspektakel. Speciaal voor dit theatrale concertproject zijn er nieuwe maskers ontworpen. Premiere op November Music 2022. Een spectaculaire ontmoeting tussen twee klankwerelden, die met elkaar versmelten in nieuwe composities voor beide ensembles samen.

Het ceremoniële karakter van de Indonesische cultuur en de topeng-maskers blijken een rijke inspiratiebron voor vijf nieuwsgierige componisten die maar wat graag de grenzen opzoeken. Ze worden afgewisseld met Topeng traditionals, waarbij de musici met respect en fantasie nieuwe technieken inzetten

Roderik de Man, geboren in Indonesië, is zeer vertrouwd met het klankidioom en schreef al eerder voor Black Pencil. Als artistiek leider van Kyai Fatahillah kent componist Iwan Gunawan deze exotische klankwereld van binnen en buiten. Multimediakunstenaar Jay Afrisando is een alleskunner. Met een brede blik zet hij in zijn muziek op vanzelfsprekende wijze nieuwe technieken in en laat hij actuele thema’s resoneren.

PROGRAMMA

Roderik de Man (1941): Buffoni (2013) | Black Pencil 
Interlude I: Topeng Traditional  |  Kyai Fatahillah & Black Pencil
Iwan Gunawan (1974): Meeting in the Kitchen (2022) *| Kyai Fatahillah & Black Pencil 
Interlude II: Topeng Traditional  | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Nursalim Yadi Anugerah (1991): Hogespanning (2022)*  |  Black Pencil 
Iwan Gunawan (1974): Minutes (2022)*  |  Kyai Fatahillah & Black Pencil
Interlude III: Topeng Traditional  |  Kyai Fatahillah
Roderik de Man (1941): Topeng (2022)* | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Bok Bang: Topeng Traditional  | Kyai Fatahillah & Black Pencil 

* Wereldpremières

Black Pencil & Ensemble Kyai Fatahillah

Black Pencil
Jorge Isaac - blokfluit
Matthijs Koene - panfluit
Esra Pehlivanli - altviool
Marko Kassl - accordeon
Enric Montfort - percussie

Tickets en Tijden

za 05 november 2022

20:45 - 22:00

Verkadefabriek Grote Zaal

Koop Tickets

Kyai Fatahillah gamelan ensemble