Black Pencil & Kyai Fatahillah

Topeng Masquerade
Hedendaags gecomponeerd, New world music

Verkadefabriek Grote Zaal

Black Pencil & Kyai Fatahillah

Westerse muziekavonturiers ontmoeten het mysterieuze geluid van de Indonesische gamelan. Het Nederlandse kamerensemble Black Pencil slaat de handen ineen met het gerenommeerde Javaanse gamelangezelschap Kyai Fatahillah. Eerder werkte Kyai Fatahillah al succesvol samen met dansgezelschap LeineRoebana. Componist en artistiek leider Iwan Gunawan zoekt steeds naar nieuwe speeltechnieken en compositiemethodes voor de gamelan, onder meer door gebruikmaking van elektronica.

Black Pencil is een ensemble dat opvalt door de bijzondere bezetting van blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk. Samen met Kyai Fatahillah voeren ze de concertvoorstelling Topeng Masquerade uit waarbij alles draait om de zogenaamde topeng (‘masker’), een traditionele Indonesische dansvorm waarin mythen en legenden worden uitgebeeld. Opzwepende gamelanmuziek zorgt daarbij traditiegetrouw voor een totaalspektakel. Speciaal voor dit theatrale concertproject zijn er nieuwe maskers ontworpen. Premiere op November Music 2022. Een spectaculaire ontmoeting tussen twee klankwerelden, die met elkaar versmelten in nieuwe composities voor beide ensembles samen.

Het ceremoniële karakter van de Indonesische cultuur en de topeng-maskers blijken een rijke inspiratiebron voor vijf nieuwsgierige componisten die maar wat graag de grenzen opzoeken. Ze worden afgewisseld met Topeng traditionals, waarbij de musici met respect en fantasie nieuwe technieken inzetten

Roderik de Man, geboren in Indonesië, is zeer vertrouwd met het klankidioom en schreef al eerder voor Black Pencil. Als artistiek leider van Kyai Fatahillah kent componist Iwan Gunawan deze exotische klankwereld van binnen en buiten. Multimediakunstenaar Jay Afrisando is een alleskunner. Met een brede blik zet hij in zijn muziek op vanzelfsprekende wijze nieuwe technieken in en laat hij actuele thema’s resoneren.

PROGRAMMA

Roderik de Man - Buffoni (Black Pencil)
Toping Traditionel - Interlude I (Kyai Fatahillah en Black Pencil)
Iwan Gunawan - Meeting on the Kitchen (Kyai Fatahillah en Black Pencil)
Toping Traditionel - Interlude II (Kyai Fatahillah)
Aldy Maulana - Gerak (Black Pencil)
Nursalin Yadi Anugerah - Hogespanning (Kyai Fatahillah en Black Pencil)
Toping Traditionel - Interlude III (Kyai Fatahillah)
Jay Afrisando - Perfectly Glissed (Black Pencil en elektronica)
Toping Traditionel - Interlude IV (Kyai Fatahillah en Black Pencil)
Roderik de Man - Topeng (Black Pencil & Kyai Fatahillah)

Black Pencil & Ensemble Kyai Fatahillah

Black Pencil
Jorge Isaac - blokfluit
Matthijs Koene - panfluit
Esra Pehlivanli - altviool
Marko Kassl - accordeon
Enric Montfort - percussie

Tickets en Tijden

za 05 november 2022

20:45 - 22:00

Verkadefabriek Grote Zaal

€ 18,00

Koop Tickets

Kyai Fatahillah gamelan ensemble