Quatuor Bozzini & Seth Josel

Marc Sabat / Merijn Bisschops
Hedendaags gecomponeerd

za 12 november, 19:00-20:15

Willem Twee Toonzaal
Quatuor Bozzini & Seth Josel

Proeven aan kruidige harmonieën, verbaasd zijn door ongekende speeltechnieken of gewoonweg nieuwsgierig naar de allernieuwste strijkkwartetmuziek. Het Canadese Quatuor Bozzini is een graag geziene gast op November Music. Het viertal werpt licht op componisten met een eigenzinnige visie en klankidioom. Dit keer nemen ze de Amerikaanse gitarist Seth Josel in hun kielzog mee. Een briljant gitaarsolist die al samenwerkte met componisten als Louis Andriessen, Mauricio Kagel, Phill Niblock, Gavin Bryars en James Tenney. Josel en Bozzini zijn geestverwante musici die verzot zijn op de werking van microtonen, drones en verstilde klanken.

Witness is het eerste strijkkwartet van Merijn Bisschops, geschreven voor het Canadese Quatuor Bozzini in opdracht van November Music. In Witness combineert Bisschops invloeden van spectrale, post-minimal en renaissance muziek. Kleurrijke vibraties zwellen aan tot een rustiek tjirpen. Een repetitieve akkoordopeenvolging transformeert gestaag onder invloed van minieme ritmische verschuivingen. Beweeglijke microtonale ornamenten monden uit in een reine tonale bespiegeling.

De in Berlijn woonachtige, Canadese componist Marc Sabat verrast met een eigenwijze, prikkelende kijk op harmonie, vreemdsoortige stemmingen en microtonaliteit, zoals in zijn werk Gioseffo Zarlino voor ensemble. Zijn gloednieuwe Inner Voice is geschreven voor elektrische gitaar, strijkkwartet en computer-gegenereerde geluiden. In zijn compositie ontketent Sabat een ingenieus spel met toonhoogtes, klankkleuren en reine stemmingen, naar voorbeeld van zijn leermeester James Tenney. Mathematische muziek van een vaak ongewone harmonische schoonheid en verstilling.

Programma

Merijn Bisschops - Witness* (Bozzini Quartet)
Marc Sabat – Inner Voice (Bozzini Quartet met Seth Josel)

* Compositieopdracht November Music

Bozzini Quartet
Clemens Merkel - viool
Alissa Cheung - viool
Stéphanie Bozzini - altviool
Isabelle Bozzini - cello

Seth Josel - gitaar

Tickets en tijden

za 12 november 2022

19:00 - 20:15

Willem Twee Toonzaal

Koop Tickets

Tickets en tijden

za 12 november 2022

19:00 - 20:15

Willem Twee Toonzaal

Koop Tickets

Quatuor Bozzini