Capella Brabant & TOEAC / Peter Vigh

Schok!
Hedendaags gecomponeerd

vr 15 november, 20:45-22:00

Grote Kerk
Capella Brabant & TOEAC / Peter Vigh

Overspoeld door social media, onstuitbare groeistuipen en een karrevracht aan vragen over het leven. De weg naar volwassenheid is bezaaid met obstakels. Tieners van tegenwoordig krijgen heel wat voor hun kiezen. Ze groeien op in een onzekere, veeleisende wereld waar gevoelens van kwetsbaarheid, zelftwijfel en angst het liefst worden weggestopt. Als jongeling moet je door de schaamte heen. Juist in die breekbare, ontvankelijke positie schuilt de sleutel naar een mondig leven waar je helemaal jezelf kunt zijn.

In hun nieuwste theaterconcert SCHOK! bezingt kamerkoor Capella Brabant de loodzware lichtheid van de opgroeiende jongeling. Daarvoor werken ze samen met componist Peter Vigh en tekstschrijver-dichter Micha Hamel. Gelauwerde makers die onvoorwaardelijk kiezen voor uitdagend, eigentijds muziektheater. Zij schrijven nieuw werk voor Capella Brabant, Souvenir Jeugdkoor Tilburg en accordeonduo TOEAC. Aansprekende hoofdrollen zijn weggelegd voor bariton Berend Eijkhout en acteur Simon Boer.

In dit actuele theaterconcert wordt de held heen en weer geschud tussen flink oplaaiende gevoelsstormen en diepe overpeinzingen. Stemmen in zijn hoofd wijzen hem een weg door de existentiële levensschroom heen. SCHOK! ontvouwt zich als een cantate waarin bezielde aria’s, imposante koorstukken, operateske liedkunst en rijke, instrumentale gedeeltes elkaar afwisselen.

Capella Brabant zat eerder al de actualiteit op de hielen in muziektheatervoorstellingen als Loflied der Verzoening, De Klacht van de Vrede (over de onmogelijkheid van vrede) en Beschouwing (over het lijden). Het geheel is in vertrouwde handen van dirigent Marc Versteeg en regisseur Saskia Bonarius (o.m. Opera Zuid) die eerder al succesvol met Capella Brabant samenwerkte in verschillende producties. Zowel Capella Brabant als TOEAC zijn graag geziene gasten op November Music.

Peter Vigh is een van de meeste getalenteerde jonge componisten van dit moment. Zijn muziek beweegt zich tussen hemel en aarde. Zelfbewuste muziek, vol ironie, verrassing en vindingrijkheid. Hij verraste eerder op November Music met muziektheatraal werk voor het Cello Octet Amsterdam en Elisabeth Hetherington en het Vrouwen Jeugdkoor met Black Pencil. Librettist Micha Hamel is dit jaar de componist van het Bosch Requiem 2024.

Programma

Peter Vigh - Schok!

Capella Brabant & TOEAC o.l.v. Marc Versteeg
Renée Bekkers - accordeon
Pieternel Berkers - accordeon
Micha Hamel - teksten
Souvenir Jeugdkoor Tilburg
Berend Eijkhout - bariton
Simon Boer - spel

Capella Brabant - De Klacht van de Vrede