Concertgebouworkest / Nicholas Altstaedt / Alisa Weilerstein

Liza Lim / Matthias Pintscher / György Ligeti / Henri Dutilleux
Hedendaags gecomponeerd

za 09 november, 20:30-22:30

Theater aan de Parade Casinozaal
Concertgebouworkest / Nicholas Altstaedt / Alisa Weilerstein

Koninklijk bezoek tijdens November Music. Het wereldvermaarde Concertgebouworkest komt met een speciaal programma naar Theater aan de Parade. Onder aanvoering van componist en dirigent Matthias Pintscher zet het historische orkest koers richting de toekomst met een heerlijk en divers programma met composities van de afgelopen vijftig jaar. En natuurlijk mag een première niet ontbreken. Centraal staat de warmbloedige klank van de cello. In hun kielzog neemt het orkest namelijk twee topcellisten mee, namelijk Nicolas Altstaedt en Alisa Weilerstein.

Deze gerenommeerde cellisten zetten zich onvoorwaardelijk in voor de eigentijdse muziek. Weilerstein werpt zich op het poëtische celloconcert un despertar van Matthias Pintscher die inspiratie vond in de dichtkunst van Octavio Paz. Spanningsvol wordt uitgekeken naar de wereldpremière van de Australische componiste Liza Lim, een van de meest gerenommeerde componisten van dit moment. In haar sensitieve werk brengt ze klankschoonheid en haar liefde voor de natuur samen. Cellist Nicolas Altstaedt buigt zich over Lims gloednieuwe celloconcert A Sutured World

Pintscher en het Concertgebouworkest duiken bovendien in de rijke geschiedenis van de eigentijdse muziek. Van de eminente Franse componist Henri Dutilleux klinkt stralende orkestmuziek die de Sterrennacht van Vincent van Gogh oproept, Timbres, espace, mouvement, ou 'La Nuit étoilée'. Spectaculair slotstuk is het van klankkleuren zinderende San Francisco Polyphony van György Ligeti.

In samenwerking met de Cello Biënnale.

Programma

Henri Dutilleux - Timbres, Espace, Mouvement ou ‘La Nuit étoile’
Liza Lim – A Sutured World (première) 
Matthias Pintscher - Un Despertar
György Ligeti - San Francisco Polyphony

Concertgebouworkest o.l.v. Matthias Pintscher
Nicolas Altstaedt - cello
Alisa Weilerstein - cello
 

Matthias Pintscher - Un Despertar