Dario Calderone

Past and Future Milestones for Double Bass
Hedendaags gecomponeerd

za 05 november, 16:00-17:15

Theater Artemis Bovenzaal
Dario Calderone

De contrabas zoals je het instrument nog nooit gehoord hebt. Voor deze ultieme herontdekking zorgt meestercontrabassist Dario Calderone. Hij is actief voor ensembles als Nieuw Amsterdams Peil en MAZE, maar nu presenteert hij met Past and Future Milestones for Double Bass een soloconcert met contrabasmuziek van Stefano Scodanibbio en een nieuw werk van Alberto Posadas, die speciaal overkomt uit Spanje voor dit concert.

De Spaanse componist Alberto Posadas schrijft muziek op basis van kennis van instrumenten die hij opdoet door ze zelf te leren bespelen. Deze benadering leidt bij hem steeds tot de ontsluiting van nieuwe klankwerelden en de ontdekking van nieuwe klankkleuren en technieken. In zijn nieuwe contrabaswerk SIMAS richt Posadas zich met name op multiphonics. Daarbij worden op een snaar meerdere tonen tegelijkertijd geproduceerd door speciale speeltechnieken te gebruiken.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het virtuoze werk van de in 2012 overleden Italiaanse componist en contrabassist Stefano Scodanibbio. Eind vorige eeuw was Scodanibbio verantwoordelijk voor een herwaardering van de contrabas in een solistische rol. In zijn spel integreerde hij een breed spectrum aan extended techniques, ontleend aan andere instrumenten en aan genres als rock en jazz. Componisten als Terry Riley, Gérard Grisey, Fred Frith, Salvatore Sciarrino en Iannis Xenakis schreven werk voor hem.

Zijn contrabascompositie Voyage that never ends geldt als het interessantste stuk ooit voor contrabas geschreven. Hij laat de snaren omlaag stemmen waardoor wolken van boventonen ontstaan die op elkaar inwerken. De klankenrijkdom deed Terry Riley denken aan een compleet orkest. Het stuk is nooit door een andere contrabassist uitgevoerd! Calderone leerde het van Scodanibbio, een paar jaar voor de componist stierf.

Programma

Alberto Posadas – SIMAS*
Stefano Scodanibbio - Voyage that never ends

* Compositieopdracht November Music, Milano Musica en De Link

Dario Calderone - contrabas

Tickets en tijden

za 05 november 2022

16:00 - 17:15

Theater Artemis Bovenzaal

Koop Tickets

Dario Calderone live