Colours of Improvisation

Dhafer Youssef / Tijn Wybenga AM.OK
New world music, Jazz

za 12 november, 19:30-23:15

Verkadefabriek Grote Zaal
Colours of Improvisation

Programma

19.30 - 20.45 uur Dhafer Youssef Sounds of Mirrors
22.00 - 23.15 uur Tijn Wybenga AM.OK*

*Compositieopdracht November Music

In de pauze kun je een drankje nemen in de serre met op de achtergrond muziek van DJ Leen of een korte solo set bijwonen van harpist Remy van Kesteren in de Verkadefabriek Clubzaal van 21.00 - 21.30 uur.

Dhafer Youssef Sound of Mirrors

Tijdens het festivalprogramma Colours of Improvisation dit jaar optredens van de Nederlandse jazzcomponist, bandleider en rijzende ster Tijn Wybenga en de vermaarde Tunesische ud-speler Dhafer Youssef.

Een heuse wereldster op de Arabische luit. Concerten van ud-speler en zanger Dhafer Youssef zijn een ware sensatie. Met zijn bezielde snarenspel verbindt de Tunesische rasmuzikant werelden en legt lijnen tussen jazz, wereldmuziek, rock en avant-garde. Youssef zoekt voortdurend naar spannende combinaties met uiteenlopende musici. Hij raakt geïnspireerd door Indiase muziek, sferische Scandinavische jazzmuziek en elektronica. Ud-muziek die alle limieten van de klassieke Arabische muziek met gratie opzoekt en oprekt. Tijdens November Music geeft hij het allerlaatste concert met. het kwartet Sounds of Mirrors.

Youssef werkte met muzikanten als trompettist Arve Henriksen, slagwerker Zakir Hussain en pianisten Aron Parks en Tigran Hamasyan. Tijdens November Music brengt de Tunesiër werk van zijn album Sounds of Mirrors uit 2018 waarop hij zich laat inspireren door onder meer Indiase muziek. Met verder saxofonist Raffaele Casarano, gitarist Eivind Aarset en percussionist Adriano dos Santos. De allerlaatste kans om deze prachtige groep live te zien!

Tijn Wybenga AM.OK ft. Nawras Altaky

‘Frisse, vibrerende toekomstjazz’, oordeelde NRC Handelsblad na recente optredens van Tijn Wybenga met zijn eigen jazzkamerorkest AM.OK. Op zijn bejubelde album Brainteaser kreeg Wybenga ruggensteun van musici als saxofonist Kika Sprangers, violist George Dumitriu, trompettist Alistair Payne en slagwerker Jamie Peet. Wybenga's hoogst originele en gelaagde mix van jazz, kamermuziek, hiphopritmes en elektronica gooit inmiddels ook internationaal hoge ogen.

November Music gaf Wybenga carte-blanche om nieuw werk te schrijven voor AM.OK. Het spel van twee snaarvirtuozen diende ter inspiratie: voormalig AM.OK gitarist Vuma Levin uit Zuid-Afrika en ud-speler Nawras Altaky uit Syrië. In zijn gelaagde compositie wil Wybenga een uitdagende, hybride muziekvorm creëren van Nederlandse jazz, Syrische maqam en Zuid-Afrikaanse ‘gourd-bow’ klanken. Zowel Nawras Altaky als Vuma Levin sluit deze avond aan bij AM.OK. Hun spel zorgt voor extra energievonken en een flinke stimulans om nieuwe klankwerelden te betreden.

In samenwerking met North Sea Jazz.

Programma en bezetting

Dhafer Yousef Sounds of Mirrors
Dhafer Youssef - ud
Eivind Aarset - gitaar, elektronica
Raffaele Casarano - saxofoon 
Adriano dos Santos - percussie

AM.OK
Tijn Wybenga - dirigent & compositie
Alistair Payne - trompet
Nicolo Ricci - saxofoon
Nabou Claerhout - trombone
Fedrico Calcagno - basklarinet
Gustavo Cabrera - viool
Yanna Pelser - altviool
George Dumitriu - altviool
Pau Sola - cello
Teis Semey - electrische gitaar
Alessandro Fongaro - bas
Jamie Peet - drums
Dániel Bolba - percussie
Vuma Levin - gitaar
Nawras Altaky - ud

Tickets en tijden

za 12 november 2022

19:30 - 23:15

Verkadefabriek Grote Zaal

Tijn Wybenga AM.OK live

Dhafer Youssef live