DoelenEnsemble & Elisabeth Hetherington / Luciano Berio

Folk Songs
Hedendaags gecomponeerd

zo 17 november, 16:00-17:15

Grote Kerk
DoelenEnsemble & Elisabeth Hetherington / Luciano Berio

Op het kruispunt van swingende avant-garde en beeldschone liedkunst componeerde de Italiaanse meester Luciano Berio een ontroerende tour-de-force. Zestig jaar geleden voltooide Berio zijn legendarische Folk Songs, speciaal voor zijn muze en vrouw, de Amerikaanse mezzosopraan Cathy Berberian. In acht songs doorkruist Berio de volksliedkunst van evenveel landen en regio’s: van de USA tot Armenië, en van Italië tot Frankrijk. 

Sopraan en artist-in-residence van het festival, Elisabeth Hetherington, gaat nu de uitdaging aan samen met de musici van het DoelenEnsemble. Hetherington wordt zowel in barok- en operakringen als in het eigentijdse-muziekcircuit geroemd om haar wonderschone, kristalheldere timbre. Samen met het DoelenEnsemble werpt ze zich met overgave op de temperamentvolle Folk Songs van Berio. Indrukwekkende traditionele songs als Black is the Colour en Motettu de Tristura uit Sardinië komen voorbij. 

Tijdens het concert wordt de vermaarde cyclus van Berio vergezeld van een spannende selectie van andere folk songs, want Berio was zelf ook nog lang niet klaar: “Ik heb een onmogelijke droom, ook al weet ik dat die niet gerealiseerd kan worden: ik zou graag een eenheid willen creëren tussen volksmuziek en onze muziek – een echte, waarneembare, begrijpelijke continuïteit tussen eeuwenoude, populaire muziek die zo dicht bij het dagelijkse werk en onze muziek staat.” 

Naast Berio’s meesterwerk klinken er songs van onderen anderen Aftab Darvishi, Percy Grainger en Béla Bartók. Het in 1990 opgerichte Nederlandse DoelenEnsemble zet zich in voor ongehoorde, eigentijdse muziek. Zo voerden ze tijdens November Music 2021 nog werk uit van de Amerikaanse minimalist Julius Eastman. Voor Elisabeth Hetherington is dit het laatste concert van haar residentie dit jaar op November Music. Een mooiere afsluiting is niet denkbaar.

Programma

Luciano Berio - Folk Songs
Composities van Aftab Darvishi, Percy Grainger en Béla Bartók

DoelenEnsemble
Elisabeth Hetherington - sopraan

Luciano Berio - Folk Songs