Symfonie voor Huisgeluid

Elise 't Hart en Instituut voor Huisgeluid
Elise 't Hart en Instituut voor Huisgeluid

De schoonheid van alledaags geluid biologeert Elise ’t Hart al lange tijd. In 2013 richtte ’t Hart het Instituut voor Huisgeluid op tijdens haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Het Instituut voor Huisgeluid herbergt haar grote verzameling en documentatie van allerlei geluiden die ‘t Hart thuis tegenkomt. Middels installaties, dossiers, presentaties, podcasts en uitgaves brengt ze deze huiselijke geluiden systematisch in kaart.

Speciaal voor dit project duikt de kunstenares in de geschiedenis van de Willem Twee en haar bewoners waaronder de Koninklijke Harmonie. Ze vertelt hierover: ‘Ik wil de geschiedenis van het gebouw vertellen en deze klanken laten klinken in de kunstruimte. Maar het gaat verder dan alleen dit verhaal: het gaat over het belang van samen muziek maken, samen creëren en samen luisteren. Het gaat over geluidsgolven die met elkaar iets nieuws vormen en waar je vervolgens met elkaar naar luistert. Golven die letterlijk en figuurlijk voelbaar zijn.’

In samenwerking met de harmonieleden en musici en componisten actief op November Music 2022 creëert ze de installatie Symfonie voor Huisgeluid. Ze vraagt aan iedereen om een geluid te sturen uit hun eigen huiselijke omgeving zoals een krakende vloer, zoemende koelkast, tikkende verwarming, druppelende kraan of sloffende huisgenoot. De verzamelde geluiden worden vervolgens met medewerking van Elise ’t Hart omgezet naar de klankwereld van het eigen instrument. Deze geluiden vormen met elkaar de bouwsteentjes van de Symfonie. Tijdens de tentoonstelling is de compositie twee keer per dag te beluisteren over een 8-kanaals geluidsinstallatie.

Het geluidsarchief (met onder meer alle geluiden uit de huizen van de spelers) maakt ook deel uit van de installatie. Bovendien is de partituur van de totale symfonie te bekijken en wordt de  geschiedenis van de harmonie in beeld gebracht. Buiten de performance tijden is de symfonie op koptelefoons te horen. 

Zaterdag 5 november van 15.30 tot 17.30 uur wordt de expositie geopend met een lezing door Paul Devens. 

Zaterdag 12 november van 14.00 - 14.30 en 16.00 - 16.30 uur is een publieksprogramma met Elise 't Hart (info). 

Beide zijn gratis toegankelijk.

In samenwerking met de Willem Twee Kunstruimte.
 

za 5 t/m zo 13 november: 11.00 - 20.00 uur (ma t/m vrij van 9.00 - 20.00 uur)

Gratis entree

Zaterdag 5 november 15.30 - 17.30 uur: opening expositie met een lezing door Paul Devens

Zaterdag 12 november 14.00 - 14.30 en 16.00 - 16.30 uur: publieksprogramma met Elise 't Hart