Ensemble Insomnio

SOLO/samen
Hedendaags gecomponeerd, Soundscapes & Electronics

di 07 november, 19:00-20:15

Grote Kerk
Ensemble Insomnio

Insomnio is een Nederlands ensemble met een groot hart voor eigentijdse muziek. Met hun programma SOLO/samen vieren ze de kunst van het samenspel en de magische rol van de solist. Voor het speciaal samengestelde concertprogramma worden de solisten uit het eigen ensemble gerekruteerd. De musici nemen beurtelings de rol van solist op zich, terwijl ze in de andere stukken deel uitmaken van het collectief. De luisteraar kan zich opmaken voor spannende tweegesprekken, prikkelende rolverdelingen, en nieuwe effecten en klankkleuren.

Insomnio brengt drie soloconcerten van Michel van der Aa, Dai Fujikura en Luca Francesconi. Van der Aa presenteert een nieuwe ensembleversie van zijn klassieker akin, een dubbelconcert voor viool en cello. Van de Japanse componist Dai Fujikura klinkt Abandoned Time, een concert voor elektrische gitaar. Italiaan Luca Francesconi verrast met zijn swingende Islands, een concert voor piano en ensemble. Hier tegenover staat het werk de telarum mechanicae (Latijn voor weefgetouw) van de Brit James Wood, waarbij alle ensemblespelers de uitdaging aangaan de even virtuoze ensemblepartijen tot een hecht tapijt van melodielijnen te weven.

Het vanuit Utrecht opererende Insomnio onder leiding van dirigent Ulrich Pöhl stond aan de wieg van ruim vijfhonderd nieuwe werken voor ensemble en werkte intensief samen met componisten als Pierre Boulez, Jukka Tiensuu, Dai Fujikura, Peter Eötvös en Luca Francesconi. Ze waren eerder op November Music te gast met werk van Heiner Goebbels.

Programma

Michel van der Aa - akin
Dai Fujikura - Abandoned Time
Luca Francesconi - Islands
James Wood - de telarum mechanicae

Ensemble Insomnio o.l.v. Ulrich Pöhl