William Engelen / Ensemble United Instruments of Lucilin

Verstrijken
Hedendaags gecomponeerd

za 05 november, 16:00-16:45

Huis73 Hofzaal
William Engelen / Ensemble United Instruments of Lucilin

United Instruments of Lucilin is het enige Luxemburgse kamermuziekensemble dat zich op eigentijdse muziek richt. Het in 1999 opgerichte, flexibele ensemble werkte al samen met componisten Philippe Manoury, James Dillon, Adam Moar en Alexander Schubert. Tijdens November Music geeft het ensemble op verschillende dagen en tijden acte de présence. 

In het eerste weekend staan het werk van de Nederlandse geluidskunstenaar William Engelen centraal. De vanuit Berlijn opererende William Engelen (1964) maakt installaties en composities op het levendige kruispunt van beeldende kunst en muziek. De grenzen van beeld en klank worden door Engelen tot het uiterste opgerekt, steeds op zoek naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden. Engelen gaat op zoek naar ongewone notatiemethodes, zoals sculpturen, complete installaties met objecten en gevouwen boeken op muziekstandaards. In het verleden heeft Engelen verschillende installaties, concertperformances, muziekpartituren en videowerken gerealiseerd. Begin dit jaar exposeerde William Engelen nog solo in het Kunstmuseum Den Haag.

Tijdens de eerste dagen van het festival richt United Instruments of Lucilin de focus op William Engelen. Op zaterdag 5 november opent het ensemble met Verstrijken van William Engelen, in de Hofzaal van Huis73. Violist André Pons-Valdès werpt zich deze middag op dit intrigerende concertwerk. In zijn werk Verstrijken draagt Engelen musici op om een week lang een dagboek bij te houden. De musicus vertaalt een episode uit zijn of haar dagelijks leven naar muziek voor hun solo-instrument. ‘De herhaling van het dagelijkse ritme vertaal ik dan naar een muzikaal ritme. Daarbij vraag ik niet het onmogelijke van een instrumentalist. Alleen openheid en een flinke dosis improvisatievermogen’, legt Engelen uit.

Programma

Willem Engelen - Verstrijken

United Instruments of Lucilin 
André Pons-Valdès - viool

za 05 november 2022

16:00 - 16:45

Huis73 Hofzaal

Koop Tickets

William Engelen