Christian Winther Christensen / Ensemble Scenatet

Eating a Man
Hedendaags gecomponeerd, Muziektheater

do 09 november, 19:00-20:00

Verkadefabriek Kleine Zaal
Christian Winther Christensen / Ensemble Scenatet

Met een frisse blik en grote standvastigheid heeft de Deense componist Christian Winther Christensen een eigen en eigentijds geluid ontwikkeld. In zijn composities gaat de aandacht uit naar het kleinste muzikale detail en het onvermoede theatrale gebaar. Muziek die zich virtuoos beweegt tussen klank en stilte. Invloeden van klankvorsers als Helmut Lachenmann, György Ligeti of een landgenoot als Simon Steen-Andersen zijn aanwezig, maar Christensen stippelt vooral zijn eigen pad uit. Hij volgde compositielessen bij onder anderen Bent Sørensen en Hans Abrahamsen. 

Een van de ensembles die zijn werk continu promoot is Scenatet. Het in 2008 opgerichte Deense ensemble vult ieder concert op een unieke wijze in. Scenatet zoekt naar de ongewone, multidisciplinaire concertervaring en presenteerde tijdens November Music 2013 nog een portretconcert van Bent Sørensen. Van Christian Winther Christensen brengt Scenatet het muziektheaterwerk Eating a Man in samenwerking met regisseur Anna Berit Asp Christensen.

In dit nieuwe multidisciplinaire werk wordt het concept van ‘het onbekende/buitenaardse’ onderzocht. Als startpunt van de compositie keert Christian Winther Christensen terug naar een ouder werk, de mockumentary The Documentation About Apu Sarkar. In deze fake-documentaire stemt de componist ermee in om een Indiase man na zijn dood op te eten. Het doel van deze rituele handeling is het eren van de overledene door zijn geest te laten herleven wanneer hij is geconsumeerd. Tien jaar later werpt Christensen een nieuw compositorisch licht op Apu Sarkar. Nieuwe vragen dienen zich aan en vragen om een muzikaal antwoord: van de symbolische betekenis van kannibalisme tot het concept van je vreemd of vreemdeling voelen.

Op vrijdag 10 november speelt Ensemble Ascolta werk van Christian Winther Christensen.

In het kader van Sounds Now. Co-funded door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

Programma

Christian Winther Christensen - Eating a Man

Ensemble Scenatet
My Hellgren - cello
Vicky Wright - klarinet 
Rowland Sutherland - fluit
Matias Seibæk - percussie
Fei Nie - piano
Kasia Ziminska - viool 
Clara Stensgaard - zang

Anna Berit Asp Christensen - regie
Christian Winther Christensen & Anna Berit Asp Christensen - video
Maria Pi Houmann - lichtontwerp
Mette Hornbek Hansen - manager