Rainer Hensel / Simon Burgers / Philip Akkerman / Rosetta Schade

Concert, lezing & film
Muziek & beeld, Hedendaags gecomponeerd

za 11 november, 16:00-17:00

Verkadefabriek Filmzaal 4
Rainer Hensel / Simon Burgers / Philip Akkerman / Rosetta Schade

De afgelopen twintig jaar is Nederland in recordtempo tot een gepolariseerd land uitgegroeid. Iedereen heeft wel een mening ergens over en debatten kunnen vurig uitpakken. Muziek, literatuur en kunst bieden handvaten om grip te krijgen op dit verwarrende tijdsgewricht. In de film-installatie Juxtaposition van componist Simon Burgers en videokunstenaar Rainer Hensel wordt een poëtische verbeelding van onze tijd voorgesteld.

De film toont een Nederland vol tegenstellingen waarin onze stedelijke omgeving en de steeds schaarser wordende natuur een hoofdrol opeisen. In Juxtaposition komen prachtige natuurbeelden voorbij, maar ook bespiegelende poëzie van James Joyce. Als begeleidende soundtrack componeerde Simon Burgers een meditatief werk voor soloharp, uitgevoerd door Anneleen Schuitemaker van het Koninklijk Concertgebouworkest. De filminstallatie is gedurende November Music in alle rust te bekijken en te beluisteren in de Serre van de Verkadefabriek.

Op zaterdag 11 november is in de Verkadefabriek een live uitvoering van de compositie Ten (première) door harpiste Rosetta Schade en wordt Juxtaposition op groot scherm vertoond. Beeldend kunstenaar Philip Akkerman geeft een lezing over het gedachtengoed van Schopenhauer met als titel Wat Schopenhauer ons te zeggen heeft over muziek en contraire posities.

In samenwerking met de Verkadefabriek.

Programma

16.00 uur: Introductie Juxtaposition – Rainer Hensel 
16.15 uur: Live versie Ten - Rosetta Schade
16.30 uur: lezing - Philip Akkerman
16.45 uur:  Film Juxtaposition

Simon Burgers - compositie
Rosetta Schade - harp
Rainer Hensel - film
Philip Akkerman - lezing