Tristan Murail / Het Collectief

Portulan
Hedendaags gecomponeerd

wo 08 november, 19:00-20:15

Willem Twee Toonzaal
Tristan Murail / Het Collectief

Een betoverende regenboog aan klankkleuren. De vooraanstaande Franse componist Tristan Murail is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de spectrale school. Een toondichter die het vertrouwde klankspectrum nog verder oprekt en analyseert, steeds op zoek naar hallucinante boventonen en nieuwe, expressieve en poëtische klankmogelijkheden. Murail studeerde bij Olivier Messiaen in Parijs, en past in de traditie van Franse klankschilders als Claude Debussy en Maurice Ravel. Het Belgische ensemble Het Collectief is gespecialiseerd in Murails fijnmazige werk dat helaas zelden te horen is in Nederland.

In zijn meerdelige, alsmaar groeiende kamermuziekcyclus Portulan schildert Murail sensueel met timbres en toonhoogtes. Murail vertaalt beelden en impressies uit zijn eigen leefwereld naar muziek. Met in de hand de portolaan, een dertiende-eeuwse primitieve navigatiekaart, neemt de componist ons mee naar alle windstreken. Welk nieuws brengt ons de westenwind? Hoe klinkt een autoritje over de Seven Lakes Drive, New York? Hoe ruikt het struikgewas in de Provence? Een ongehoorde ontdekkingsreis voor oren en ogen. Murail startte de cyclus in 1998 en op gezette tijden worden er nieuwe delen toegevoegd. Het Collectief voert negen delen uit: van het vroege Fieulles à travers les cloches voor fluit, viool, cello en piano tot het recente …les jours heureux… voor klarinet, hoorn, viool, altviool, percussie en piano uit 2021.

Het Collectief is een flexibel ensemble dat zich met hart en ziel stort op de eigentijdse muziek, met de Tweede Weense School als spiritueel startpunt. In het verleden hebben ze al werken gespeeld van Mahler, Korngold, Janacek, Feldman en Saariaho. Ze waren al enkele malen te gast bij November Music met werk van onder meer Rob Zuidam en Jan-Peter de Graaff.  De aanwezigheid van componist Tristan Murail maakt het concert extra bijzonder.
 

Programma

Tristan Murail - Portulan

Feuilles à travers les cloches
Les ruines circulaires
Seven Lakes Drive
Garrigue
Dernières nouvelles du vent d'ouest
La chambre des cartes
Paludes
Une lettre de Vincent
... les jours heureux …

 

Het Collectief o.l.v. Tom De Cock
Thomas Dieltjens - piano 
Wibert Aerts - viool
Vincent Hepp - altviool
Martijn Vink - cello
Toon Fret - fluit
Ayumi Mori - klarinet
Felix Roth - hoorn
Ties Franken - percussie

Tristan Murail - Seven Lakes Drive