Ives Ensemble & Naomi Sato / Richard Rijnvos

Kosmoscópio
Hedendaags gecomponeerd

zo 05 november, 19:00-20:00

Grote Kerk
Ives Ensemble & Naomi Sato / Richard Rijnvos

Wanneer de Nederlandse componist Richard Rijnvos een nieuwe compositiecyclus begint, gaan alle liefhebbers van vernieuwende muziek recht overeind zitten van louter nieuwsgierigheid. De afgelopen twintig jaar heeft Rijnvos namelijk een ijzersterk, consistent oeuvre opgebouwd met meerdelige cycli. Al zijn werken staan in een seriematige relatie tot elkaar. Beeldende kunst, landkaarten en mathematische patronen behoren daarbij tot zijn bouwmateriaal. Na een cyclus over de stad New York volgde een tweede over Venetië. Daarna is het een kwestie van schaalvergroting: steden werden continenten, continenten werden hemellichamen.

Na de voltooiing van Grand Atlas, een cyclus waarin elk van de zeven wereldcontinenten wordt verbeeld in een orkestrale compositie, komt Rijnvos nu met de nieuwe cyclus Kosmoscópio. Tijdens November Music brengen het Ives Ensemble en sho-speler Naomi Sato de eerste twee voltooide delen uit deze voortgaande cyclus.

Kosmoscópio is een serie van negen composities over Pythagoras en zijn ‘Harmonie der Sferen’. In navolging van het (inmiddels achterhaalde) geocentrische model van het universum, maakt de luisteraar een ruimtereis van de Aarde naar de Maan, vervolgens naar Mercurius, Venus, de Zon, Mars, Jupiter, Saturnus, met als laatste bestemming het oneindige Sterrengewelf. Het Ives Ensemble reist af naar de sterren in Rijnvos’ Kosmoscópio. Het ensemble speelt het strijkkwartet Seléne (de Maan) en koppelt dat aan Aphrodíte (de planeet Venus), een gloednieuw werk voor sho (Japans mondorgel) en strijksextet.

Programma

Richard Rijnvos - Aphrodíte (Kosmoscópio deel IV)
Richard Rijnvos - Seléne (Kosmoscópio deel II)

Ives Ensemble 
Naomi Sato - sho

Aphrodíte
Naomi Sato – shō
Josje ter Haar – viool
Emma Breedveld – viool
Janneke van Prooijen – viool 
Heleen Hulst – altviool
Ruben Sanderse – altviool
Job ter Haar – cello

Seléne
Josje ter Haar – viool
Emma Breedveld – viool
Heleen Hulst – altviool
Job ter Haar – cello

 

Richard Rijnvos - Riflesso sullo spazio