Joe Puglia

Voices of the Violin
Hedendaags gecomponeerd

za 11 november, 14:00-15:00

Noordbrabants Museum
Joe Puglia

Iedere viool herbergt zijn eigen karakteristieke klankwereld. De Amerikaans-Nederlandse violist Joe Puglia duikt voor zijn project Voices of the Violin in de rijke gemoedswereld van de viool. In de afgelopen decennia heeft Puglia zich ontpopt als een hartstochtelijk pleitbezorger voor hedendaagse muziek. Op zijn repertoire vind je onder meer werk van György Ligeti, Kate Moore en Luciano Berio.

Voor een violist is een eigen instrument dat goed aanvoelt van levensbelang. Een tijd geleden moest Puglia zijn geliefde viool na negen jaar teruggeven aan de eigenaar. Geduldig zocht hij naar een nieuw instrument dat zijn muzikale hart raakte. Hij probeerde meer dan tachtig violen uit en uiteindelijk vond hij een viool van Anselmo Bellosio uit 1785, die eigendom is van de Karel Appel Stichting. Meer dan ooit ontdekte Puglia dat ieder viool zijn eigen stem heeft.

Ter ere van de eeuwige zeggingskracht van dit uitzonderlijke instrument bestelde hij nieuwe solowerken voor viool bij verschillende componisten. Solistische hoogstandjes waarin de persoonlijkheid van de viool op de voorgrond treedt. Voor zijn programma Voices of the Violin speelt Puglia nieuwe solowerken van zeer diverse componisten van nu zoals  Jan van de Putte, Martijn Padding, Kate Moore, Silvia Borzelli, Robin de Raaff en Helena Winkelman.

Joe Puglia over het programma:
‘Deze stukken hebben mij uitgedaagd om niet alleen alle grenzen van mijn eigen techniek te benutten, maar ook om met componisten samen te werken om geheel nieuwe technieken en geluiden met de viool te creëren. Sommige hiervan zijn duidelijk zichtbaar, zoals wanneer ik de viool op schoot houd (in het stuk van Alice Yeung), of erop speel met een eetstokje (in het stuk van Jasper de Bock). Anderen zijn subtieler, maar hebben toch geresulteerd in geheel nieuwe geluiden en notaties. Na 35 jaar viool spelen wist ik dat er altijd meer met het instrument te doen is. Maar dit project heeft mij geleerd dat er nog steeds heel veel onontgonnen expressiemogelijkheden zijn waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden.’ 

Joseph Puglia bespeelt een viool van Anselmo Bellosio, Venetië (c.1785), eigendom van de Karel Appel Estate.
Compositieopdrachten voor Voices of the Violin zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Reinbert de Leeuw Stichting, Fonds Podiumkunsten en Gaudeamus.

Programma

Alice Yeung – Posturizor
Samuel Carl Adams – The Last Sound of Venice
Jan van de Putte – and then my song started dreaming
Livia Malossi Bottignole – Hummingbird Pulse
Helena Winkelman – Lady in a Shell (with a bell)
Juerg Frey – Wind, inside the sound
Jasper de Bock – 1001 Stokslagen
Martijn Padding – 26 Seconds
Silvia Borzelli – presto continuo
Arieh Chrem – Comfort, for Joe
Kate Moore – E is for Elijah
Robin de Raaff – Encore II
Marton Illes - Én-Kör IV

Joe Puglia - viool

Joseph Puglia plays Luciano Berio