Maya Fridman & Capella Brabant

Ophanim
Hedendaags gecomponeerd

do 09 november, 21:45-23:00

Grote Kerk
© Brendon Heinst
Maya Fridman & Capella Brabant

Ophanim luidde de naam van de vlammende wielen van het mythische karos dat profeet Ezechiël in zijn visoenen voor zich zag. Wielen die de mensheid moesten leiden naar goddelijke verlichting en een hemelse opstijging. Dit thema van een spirituele hemelvaart klinkt ook door in de werken die vanavond worden uitgevoerd. Op uitnodiging van artist-in-residence, celliste Maya Fridman, voeren studentenensemble fc. Jongbloed, het Brabantse koor Capella Brabant onder leiding van Marc Versteeg, organist Sietse van Wijgerden en violist Merel Vercammen een spiritueel getint programma uit.

Een wervelwind van klank en inspiratie raast straks over de hoofden van het publiek. Een uitermate gevarieerd concertritueel met een hoofdrol voor Maya Fridmans cellokunsten en Aart Strootmans zelfbedachte, 3d-geprinte muziekinstrumenten. Samen met de hemelse stemmen van Capella Brabant toveren ze de Grote Kerk om in een moderne, sacrale ruimte. Op het programma staat onder meer een avontuurlijk, nieuw werk van Maya Fridman in samenwerking met Aart Strootman, Ophanim getiteld. Een compositie voor koor, cello en Strootmans instrumentale inventies bespeeld door het AMPA studentenensemble fc Jongbloed.  Ophanim is een werk dat Maya Fridman en Aart Strootman samen hebben geschreven. De akoestiek van de kerk en de prachtige koorklank van Capella Brabant resoneerde op diverse manieren met beide makers, en vanuit hun eigen expertise ontstond een bonte mix van aanvullende ingrediënten: Aart’s zelfgebouwde instrumenten (whaps, laser gesneden wind wands) en Maya’s ideeën over muzikale rituelen. In de zomer van 2023 wisselden ze schetsen en klanken uit die tezamen Ophanim vormen. De titel refereert aan de wielen zoals ze werden gezien in Ezekiëls visioen van de strijdwagen - daarmee is het een metafoor voor het thema van het hele programma: ascension

Andere componisten op het programma vinden inspiratie in de psalmteksten en de poëzie van Oscar Wilde en William Shakespeare. Het publiek bevindt zich midden in de voorstelling en wordt omringd door muziek. Naast composities van Maya Fridman en Aart Strootman klinken er werken van spirituele toondichters Kris Oelbrandt, Bart Michiels, John Tavener en Peteris Vasks.

De zangteksten bij Ophanim zijn hier te downloaden.

Celliste Maya Fridman is dit jaar artist-in-residence tijdens November Music 2023. Haar veelzijdigheid en virtuositeit komt tot uiting in een aantal diverse concerten met onder meer violist Garth Knox, Maarten van Veen, LudoWic, Capella Brabant en Merel Vercammen.

Programma

John Tavener - Svyati 
Aart Strootman - Nebulous Sorrow
Bart Michiels - De Profundis
Maya Fridman / Aart Strootman - Ophanim
Kris Oelbrandt - Psalm 125
Peteris Vasks – Plainscapes

Maya Fridman - cello
Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg - koor
Merel Vercammen - viool
Sietse van Wijgerden - orgel

fc Jongbloed o.l.v. Aart Strootman
Alexia Gheorghiu
Yik Toong
Angeliki Kokkinou
Nayra Vallejo Lopez
Carlotta Rall
Xiaojie Pan