Maya Fridman / Saskia Venegas / Wim Henderickx

Medusa / Sangita
Hedendaags gecomponeerd, Soundscapes & Electronics, New world music, Muziektheater

za 11 november, 19:00-20:15

Verkadefabriek Studio
Maya Fridman / Saskia Venegas / Wim Henderickx

De werdegang van de mythische figuur Medusa fascineert. Van de befaamde, verstenende blik tot haar gekwelde levenswandel. Componiste Saskia Venegas en celliste Maya Fridman belichten het verhulde verhaal van Medusa's misbruik en transformatie. In hun muzikale vertelling reflecteert het duo op de symptomen van PTSS (posttraumatische stressstoornis) om te eindigen met een toon van kracht en opstijging. Met dit project brengen ze ook een hommage aan de recent overleden componist Wim Henderickx die Venegas jarenlang heeft onderwezen en begeleid op haar artistieke pad. Wim Henderickx' Sangita voor cello solo & elektronica vertegenwoordigt een opstijging door de geestestoestanden geïnspireerd door oude Sanskriet manuscripten. De sterke band tussen deze twee componisten is voelbaar in hun gedeelde preoccupatie met de mysteries van de menselijke geest, die celliste Maya Fridman uitdaagt tot het uiterste van haar emoties.

Medusa was ooit actief als priesteres in de Tempel van Athene. Op een cruciaal moment in haar leven werd ze verkracht door zeegod Poseidon, vermomd als vogel. Athene gaf Medusa uit woede de schuld, veranderde haar in een beestachtige Gorgon en isoleerde haar vervolgens op een afgelegen eiland. De mythologische Medusa staat voor componiste Saskia Venegas symbool voor de nachtmerrie van hen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis als gevolg van seksueel misbruik. Met hun aangrijpende voorstelling hopen de makers meer bewustzijn te creëren over de gevolgen van fysiek geweld en de psychische trauma’s. Het werk bestaat uit vier delen.

Eind vorig jaar overleed Wim Henderickx op zestigjarige leeftijd. Tijdens dit concert brengen Fridman en Venegas een eerbetoon aan deze toonaangevende Vlaamse componist. Fridman vertolkt zijn Sangita voor cello en elektronica uit 2019. Het emotierijke werk werd oorspronkelijk gecomponeerd als Cello Concerto, in opdracht van het Antwerps Symfonie Orkest. Het Sanskriet woord sangita verwijst naar muziek en uitvoeringskunsten in de Indiase tradities. De compositie bevat negen episodes, die verschillende gemoedstoestanden voorstellen, geïnspireerd op de Sangita Ratnakara teksten van de dertiende-eeuwse Indiase musicoloog Sarangadeva.

Celliste Maya Fridman is dit jaar artist-in-residence tijdens November Music 2023. Haar veelzijdigheid en virtuositeit komt tot uiting in een aantal diverse concerten met onder meer violist Garth Knox, Maarten van Veen, LudoWic, Capella Brabant en Merel Vercammen. Ze wil zich tijdens November Music vooral profileren als maker.

Saskia Venegas - Medusa
Wim Henderickx - Sangita

Maya Fridman - cello, zang
Jorrit Tamminga - electronica
Elena Garcia Verduras - animaties
Alice Lupin - kostuum
James Murray - licht ontwerp

Maya Fridman / Saskia Venegas - Medusa