Oslo Sinfonietta & Andreas Borregaard

Jennifer Walshe
Hedendaags gecomponeerd, Muziektheater

di 07 november, 21:00-22:00

Verkadefabriek Grote Zaal
Oslo Sinfonietta & Andreas Borregaard

Van cyberfraude tot veiligheidscamera’s. Iedereen overvalt wel eens het gevoel continu in de gaten te worden gehouden. Een surveillancemaatschappij noemen ze dat met een mooi woord. Hoe blijven we als mens overeind in een wereld die gedomineerd wordt door stiekem spiedende smartphones, camera’s en monitoren? In haar nieuwste muziektheatervoorstelling PERSONHOOD reflecteert de Ierse componiste Jennifer Walshe over deze actuele materie.

Helemaal in de stijl van Walshe gebeurt dit op een prikkelende, uitdagende manier. Proefkonijn van dienst, de Deense accordeonist Andreas Borregaard, wordt in dit geval flink op de huid gezeten door de musici van Oslo Sinfonietta. In Walshe’s scherpzinnige werk fungeert het ensemble als een meesterpanel van meedogenloze wetenschappers die hun proefpersoon aan allerlei beproevingen onderwerpen. Borregaard moet vol aan de bak: van maffe danspasjes en klankexperimenten met microfoons tot testen die normaal astronauten moeten ondergaan. Enige houvast voor Borregaard is zijn trouwe accordeon.

Walshe pakt wederom uit met grenzeloos muziektheater waarin ze onverwachte bruggetjes bouwt tussen allerlei kunstdisciplines. Eerder verraste Walshe de November Music-bezoekers al met haar heerlijke ontregelende voorstellingen Everything is Important (met het Arditti Quartet) in 2016 en A History of the Voice in 2018.

Oslo Sinfonietta geldt als het meest vooraanstaande ensemble voor eigentijdse muziek in Noorwegen. De in 1986 opgerichte muziekgroep richt zich op een breed repertoire: van Claude Debussy tot Louis Andriessen, en van Helmut Lachenmann tot Kaija Saariaho. Het ensemble toert maar zelden door Nederland. Tijdens November Music is Oslo Sinfonietta twee avonden te gast. Op 6 november speelt het ensemble nieuwe werken van Rebecca Saunders en Øyvind Torvund.

In samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en HCMF (ENG).

In het kader van Sounds Now. Co-funded door het Creative Europe programma van de Europese Unie.
 

Programma

Jennifer Walshe - PERSONHOOD

Oslo Sinfonietta o.l.v. Christian Eggen
Andreas Borregaard - accordeon
Aedín Cosgrove - regie
Jennifer Walshe - video met aanvullende video door Ragnar Árni Ólafsson
Úna Monaghan - geluidstechniek