Oslo Sinfonietta

Rebecca Saunders / Øyvind Torvund / Simon Løffler
Hedendaags gecomponeerd

ma 06 november, 20:45-22:00

Grote Kerk
Oslo Sinfonietta

Oslo Sinfonietta geldt als het meest vooraanstaande ensemble voor eigentijdse muziek in Noorwegen. De in 1986 opgerichte muziekgroep richt zich op een breed repertoire: van Claude Debussy tot Louis Andriessen, en van Helmut Lachenmann tot Kaija Saariaho. Veel toonaangevende Scandinavische componisten als Maja Ratkje, Arne Nordheim, Simon Steen-Andersen en Rolf Wallin hebben al met Oslo Sinfonietta samengewerkt. Het ensemble toert maar zelden door Nederland. Tijdens November Music is Oslo Sinfonietta, met dirigent Christian Eggen, twee avonden te gast.

In de Grote Kerk brengt het Noorse ensemble een speciaal programma met een gloednieuw werk van Rebecca Saunders. De Brits-Duitse componiste is een graag geziene gast op November Music. Nu presenteert ze haar Skull voor veertien instrumenten (2022/2023), mede in opdracht geschreven voor Oslo Sinfonietta. Saunders’ verbeeldingskrachtige muziek is geïnspireerd door literaire teksten en de ruimtelijke werking van klank. Saunders schrijft fysieke, intense muziek die je live moet ervaren, en waarin ze een wonderlijk spel speelt met klankkleuren en toonhoogtes. Voor haar ruim half uur durende Skull neemt ze een poëtisch motto van schrijver Haruki Murakami als leidraad. De quote is afkomstig uit Murakami’s Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld: ‘De schedel is gehuld in een diepe stilte die zelf het niets lijkt. De stilte bevindt zich niet aan de oppervlakte, maar wordt als rook vastgehouden. Het is ondoorgrondelijk, eeuwig, een onstoffelijke visie op een punt in de leegte.’

Daarnaast speelt Oslo Sinfonietta een nieuw ensemblewerk voor achttien spelers van de Noorse componist Øyvind Torvund. In het vaak humorvolle, virtuoze werk van Torvund gaan invloeden uit de rockmuziek, vrije improvisatie, speelse elektronica en het alledaagse leven in de muziekmixer. In zijn nieuwste werk Into the Blue laat hij zich inspireren door het werk van Jules Verne en refereert hij aan zowel impressionistische symfonische gedichten als science fiction filmmuziek.

Van Simon Løffler klinkt het werk Fowl. In deze vierdelige suite combineert de Deense componist conventionele en onconventionele instrumenten. Voor de totstandkoming van de compositie voerde Løffler intensieve dialogen met een aantal musici van Oslo Sinfonietta.


 

Programma

Simon Løffler - Fowl.
Øyvind Torvund - Into the Blue

Korte pauze

Rebecca Saunders - Skull

Oslo Sinfonietta o.l.v. Christian Eggen

Øyvind Torvund / Oslo Philharmonic - A Walk into the Future