philharmonie zuidnederland

Jo Sporck / Gabriel Fauré
Hedendaags gecomponeerd

wo 08 november, 20:45-22:00

Grote Kerk
philharmonie zuidnederland

Een wonderschoon requiem dat troost en ontroert. Met zijn Requiem componeerde Gabriel Fauré een van de geliefdste klassieke werken. Het in 1890 voltooide werk heeft een tijdloze glans die nog altijd luisteraars diep weet te raken. Alhoewel zijn vader en moeder rond de creatie van zijn Requiem stierven schreef Fauré het werk voor zijn plezier, zoals hij later zou toegeven. Het Requiem van Fauré staat steevast in de top 5 van NPO Klassiek Top 400 lijst. Zeker het verlossende slotdeel In Paradisum met de iconisch kabbelende orgelpartij heeft niets van zijn impact verloren. Cinemaliefhebbers kennen dit deeltje als extatische soundtrack bij films als The Batman (2022), 28 Days Later en The Thin Red Line.

Vaste gast van November Music, philharmonie zuidnederland, bundelt nu de krachten met het koor Studium Chorale om dit onvergankelijke, zevendelige meesterwerk uit te voeren. Fauré volgt daarbij grotendeels de klassieke opzet van een dodenmis. 

Naast Fauré’s magnum opus klinkt deze avond het nieuwe pianoconcert Into Silence van de componist Jo Sporck die dit jaar zijn zeventigste verjaardag viert. Sporck excelleert in poëtische muziek van een grote subtiliteit met een sterk gevoel voor meerstemmigheid en ruimtelijkheid. Solist is het jonge pianotalent Mattias Spee. Hij studeerde onder meer bij Ralph van Raat en is naast pianist ook componist. Een perfecte match dus.

Zijn compositie Ketting II voor piano solo, met een langzame inleiding en coda, is de inspiratiebron voor dit nieuwe pianoconcert, waarin de strijd tussen het tempo (onschuld) en crudele (geweld) centraal staat. Daarbij weet de solist zich in het hoge register staande te houden tegenover het subtielere lijnenspel in de laagte. Na de cadens volgt het calmo en de rust en verlossing in de coda; Into Silence. 

In samenwerking met Theater aan de Parade.

Programma

Jo Sporck – Into Silence (première)
Gabriel Fauré – Requiem

philharmonie zuidnederland o.l.v. Ed Spanjaard
Studium Chorale
Mattias Spee - piano

Gabriel Fauré - Requiem