Radio Filharmonisch Orkest / Dudok Quartet

John Adams / Joey Roukens / Dmitri Sjostakovitsj
Hedendaags gecomponeerd

zo 10 november, 14:00-16:15

Theater aan de Parade Casinozaal
Radio Filharmonisch Orkest / Dudok Quartet

Strijkkwartet en symfonieorkest ontmoeten elkaar in het Theater aan de Parade. Voor een eenmalige concertervaring gaat het Radio Filharmonisch Orkest in zee met het gevierde Dudok Quartet Amsterdam. Zowel orkest als kwartet staan bekend om hun voorliefde voor nieuwe muziek. Op het menu staat het zelden uitgevoerde Absolute Jest van de Amerikaanse minimalist John Adams. Een rollercoaster van een concerto voor strijkkwartet en orkest, dat Adams zelf omschreef als ‘een kolossaal vijfentwintig minuten durend Scherzo’.

De geniale late kwartetten van Beethoven vormen hoorbaar een eindeloze inspiratiebron voor aartseclecticus Adams. Het Dudok Quartet opent het concert alvast met een deel uit één van de mooiste Nederlandse strijkkwartetten van de laatste jaren, What Remains, het vierde kwartetavontuur van Joey Roukens.

Onder aanvoering van de Russisch-Britse dirigent Vasily Petrenko duikt het orkest na de pauze in de diepdramatische, hoogstpersoonlijke klankwereld van Sjostakovitsj. Zijn Vierde symfonie is een waar monument voor maar liefst honderddertig orkestmusici. Ondanks dwingeland Stalin en zijn communistische kornuiten schiep Sjostakovitsj een wonderbaarlijk oeuvre. Sjostakovitsj verpakt al zijn liefde en frustraties in deze driedelige, symfonische tour-de-force, waarin hij naar hartenlust experimenteert, zijn liefde voor Mahler betuigt, met dansmuziek stoeit en het groteske effect niet schuwt. Petrenko kent de Vierde van Sjostakovitsj van binnen en buiten, en dirigeerde het werk al met de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. In de Britse muziekpers kreeg hun opname van de Vierde symfonie louter vier- en vijf-sterren recensies.

In samenwerking met de NTR ZaterdagMatinee.

Programma

Joey Roukens - What Remains (Dudok Quartet)
John Adams – Absolute Jest (RFO & Dudok Quartet)
- pauze -
Dmitri Sjostakovitsj - Vierde symfonie (RFO)

Radio Filharmonisch Orkest & Dudok Quartet o.l.v. Vasily Petrenko

John Adams - Absolute Jest