Silbersee / Kate Moore / Benjamin Britten

Stimmung III
Hedendaags gecomponeerd, Koormuziek

zo 13 november, 19:00-20:00

Grote Kerk
Silbersee / Kate Moore / Benjamin Britten

De veelzijdige, menselijke stem zorgt iedere keer weer voor emotionele surprises, ontroering en extase. Het Nederlandse gezelschap Silbersee werpt met meesterhand nieuw licht op vocale stemacrobatiek, onorthodox muziektheater en vooruitstrevend opera-avontuur. In 2018 lanceerde Silbersee de serie Stimmung, een jaarlijkse ode aan de menselijke stem. Daarbij wordt er een eerbetoon gebracht aan iconische stukken uit de vocale canon van de vorige eeuw. Naast de moderne klassiekers klinken steevast nieuw gecomponeerde stukken.

In de derde editie van Stimmung wordt de Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore uitgenodigd om te reageren op drie koorwerken van de Engelse componist Benjamin Britten. Van een spirituele schoonheid is zijn Hymn to St. Cecilia, op tekst van W.H. Auden, gecomponeerd tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast klinken Brittens jeugdwerk Hymn to the Virgin (1930) en Five Flower Songs (1950).

In haar nieuwe, meerdelige compositie verweeft Kate Moore thema’s van alle drie de stukken van Britten. ‘Het zijn zeer evocatieve werken over onderwerpen die me na aan het hart liggen’, benadrukt Moore. Zo raakt ze geïnspireerd door de schilderkunst van de Italiaanse renaissance, een periode waarin zowel de Heilige Caecilia als de Maagd Maria veelvuldig werden afgebeeld. Een residentie van twee maanden in Umbrië bracht Moore in nauwer contact met de Italiaanse cultuur en de inspiratie die ze daar opdeed verwerkt ze in de nieuwe composities. Kate Moore was in 2018 festivalcomponist. Silbersee voert de koorwerken uit in een speciale, rituele ambiance, met een eigen lichtdramaturgie die de luisteraar meevoert naar de essentie van de muziek. 

Silbersee wil uiterlijk in 2027 een klimaatpositief productiehuis zijn dat negatieve effecten op milieu en grondstoffen weert. Met de aankoop van een ticket ondersteun je de missie van Silbersee en wordt 10% van de opbrengsten van deze voorstelling direct geïnvesteerd in het verduurzamen van producties.

Programma

Kate Moore - nieuw werk
Benjamin Britten - Hymn to St. Cecilia
Benjamin Britten - Hymn to the Virgin 
Benjamin Britten - Five Flower Songs
 

Silbersee o.l.v. Romain Bischoff
Fanny Alofs, Stefanie Bruggeling, Jennifer Van Der Hart, Elisabeth Hetherington, Georgi Sztojanov, Lukasz Wilda, Arjan Lienaerts, Maciej Straburzynski - zang
Kate Moore - lyra
 

Tickets en tijden

zo 13 november 2022

19:00 - 20:00

Grote Kerk

Koop Tickets

Benjamin Britten - Hymn to St. Cecilia