Sander Germanus & The Hallucinating Harmonists

The Pleasance of Disorientation
Hedendaags gecomponeerd, Jazz

za 11 november, 20:45-22:00

Verkadefabriek Clubzaal
Sander Germanus & The Hallucinating Harmonists

Al eeuwenlang stoeien componisten met de onuitputtelijke kunst van de harmonie. Ongrijpbare materie die het fundament vormt van alle schitterende muziek. Van Rameau tot Schönberg, de grenzen van de harmonie worden continu verkend en opgerekt. In de twintigste eeuw ontdekten componisten als Alois Hába, La Monte Young en James Tenney de harmonische wonderen van de microtonale muziek. Goochelen met timbres en toonhoogtes op de vierkante millimeter. De Nederlandse componist Sander Germanus weet als geen ander hypnotische klankpoëzie uit de kleinste toonafstanden te puren.

Germanus is al decennia helemaal thuis in de bevreemdende klankwereld van de microtonen. Of zoals zijn muzikale motto luidt: ‘You don't need drugs, just listen to my music!’ Germanus schreef uitdagende composities voor gerenommeerde ensembles als Musikfabrik, Calefax Rietkwintet, Nieuw Ensemble, Asko|Schönberg en Radio Kamer Filharmonie. Nu heeft hij eindelijk zijn eigen ensemble dat zijn nieuwste composities kan uitvoeren. En dit keer niet microtonale muziek gecomponeerd in een hedendaagse muziekstijl, maar voornamelijk gebaseerd op jazz en fusion.

Tijdens het festival presenteert hij de première van zijn formatie Sander Germanus & The Hallucinating Harmonists met het concertprogramma The Pleasance of Disorientation. Als componist schreef Germanus alle werken voor deze nieuwe achtkoppige groep die zich heeft toegelegd op zijn unieke microtonale klanktaal. De verschillende instrumenten zijn speciaal hiervoor gebouwd of aangepast.

Zelf zegt Germanus over zijn eigenzinnige muzikale aanpak: ‘In mijn klankwereld spelen hallucinerende en desoriënterende harmonische progressies een essentiële rol. Door de draaierige zwevingen van de door mij ontwikkelde kwarttoonstemvoering, die gebaseerd is op de muzikale principes van zowel Bach als Ellington, kan het verwachtingspatroon van de luisteraar optimaal op de proef worden gesteld.’ Kortom: dompel je onder in de sonische rollercoaster van The Hallucinating Harmonists!

Programma

Sander Germanus - The Pleasance of Disorientation*

*Compositieopdracht November Music

Frank Anepool - trompet
Vitaly Vatulya - sopraan- en altsaxofoon
Olivier Sliepen - altsaxofoon
Ties Mellema - tenorsaxofoon
Anne Veinberg - keyboards
Melle Weijters - elektrische gitaar
Pieter van Lier - elektrische basgitaar
Peter Burgers - drums

Sander Germanus - Waldorf-Astoria

Trailer