Philip Venables / Zubin Kanga

Answer Machine Tape, 1987
Hedendaags gecomponeerd

za 12 november, 16:00-17:00

Huis73 Pleitzaal
Philip Venables / Zubin Kanga

Drie jaar geleden was hij een van de verrassingen tijdens de jaarlijkse MuziekRoute van November Music. De Australisch/Britse pianist en componist Zubin Kanga goochelde onverschrokken met geluid, beelden en tekst. Nu is hij terug met wederom een grensoverschrijdend pianorecital waarin Kanga de interactie aangaat met virtuele technologie, animatiekunst, film en 3D-technieken.  In het verleden werkte Kanga al samen met componisten als Thomas Adès, Steve Reich, George Benjamin en Brett Dean, pianist Rolf Hind en violist Jack Liebeck. Hij heeft meer dan honderd werken in première gebracht.

Kanga komt naar November Music met een nieuw, substantieel werk voor piano en multimedia van rising-star Philip Venables. Een Britse componist die bekend staat om zijn theatrale werken waarin hij actuele onderwerpen als seksualiteit, geweld en politiek aansnijdt. ‘Een verbazingwekkend originele muzikale persoonlijkheid’, prees de Amerikaanse criticus Alex Ross componist Venables. Zijn opera Denis & Katya tijdens het afgelopen Opera Forward Festival in Amsterdam werd door velen gezien als een van de absolute hoogtepunten.

Samen met toneelschrijver Ted Huffman en Zubin Kanga werkte Venables aan een nieuw muziekdrama Answer Machine Tape, 1987. In dit werk biedt de componist een caleidoscopische kijk op de angstige leefwereld van homoseksuelen tijdens de allereerste AIDS-periode. Daarbij baseren de makers zich op persoonlijke ervaringen en tekstfragmenten van de legendarische New Yorkse beeldende kunstenaar David Wojnarowicz. In 1987 verloor hij zijn vriend en mede-kunstenaar Peter Hujar aan de ziekte AIDS. Voor de makers reflecteert het muziekwerk ook op de huidige, soms precaire situatie voor homoseksuelen. Nederlandse première.

Part of the Sounds Now project, co-funded by the Creative Europe program of the European Union.

In samenwerking met HCMF (ENG) en Time of Music (FIN).

Programma

Philip Venables – Answer Machine Tape, 1987*

*Compositieopdracht November Music, HCMF (ENG), Time of Music (FIN) en Zubin Kanga

Zubin Kanga - piano
Philip Venables - elektronica 

 

 

 

Tickets en tijden

za 12 november 2022

16:00 - 17:00

Huis73 Pleitzaal

Koop Tickets

Philip Venables interview

Zubin Kanga live