Jazz & World tijdens November Music

Jazz & World tijdens November Music

Van energieke Amerikaanse elektrojazz van Sungazer en Donny McCaslin of de verstilde Noorse folkjazz van Frode Haltli Avant Folk tot het opzwepende New Masada Quartet van John Zorn of de maqamjazz van Naïssam Jalal; tijdens November Music 2023 brengen musici uit diverse windstreken combinaties van jazz met folk, maqam, elektronica, klassiek, pop of andere muzikale invloeden.

Grote blikvanger tijdens November Music 2023 is de legendarische componist, saxofonist en bandleider John Zorn. Op 3 & 4 november is er een Zorn-marathon met groepen als New Masada Quartet, Chaos Magick en Simulacrum. In zijn kielzog neemt Zorn de crème de la crème van de New Yorkse jazzscene mee, zoals de gitaristen Bill Frisell en Julian Lage, toetsenist John Medeski, pianist Brian Marsella en bassist Jorge Roeder. Van een heel andere Amerikaanse orde is Sungazer rondom bassist Adam Neely. In een knotsgekke en kolkende mix van jazz, progrock, elektronische muziek, game muziek en YouTube schetst de band glimpen van een muzikale toekomst. Hetzelfde kan worden gezegd van producer Jameszoo en zijn ‘computer jazz’ die hij ditmaal gaat uitvoeren met het klassieke ensemble Asko|Schönberg.

Saxofonisten (van eigen boden)
Bijzondere projecten zijn er dit jaar van de Nederlandse saxofonisten Kika Sprangers en Ben van Gelder. Kika Sprangers ontving een compositieopdracht van November Music. Deze mix van jazz en kamermuziek voert ze uit met haar eigen Large Ensemble en harpist Remy van Kesteren als ‘special guest’. Ben van Gelder brengt zijn prachtige project Manifold met een 7-koppige internationale groep met onder meer organist Kit Downes, drummer Antoine Pierre en bassist/zangeres Fuensanta. Verder komen er twee wereldtoppers naar het festival. Saxofonist Donny McCaslin - bekend van David Bowie’s Blackstar -presenteert zijn nieuwe album I Want More. In zijn band speelt onder meer meesterdrummer Antonio Sánchez (Birdman, Pat Metheny). Daarnaast geeft saxofonist James Brandon Lewis een soloconcert.

Diverse windstreken
November Music zoekt weer de breedte op met muziek uit allerlei windstreken. Zo treedt de Noorse accordeonist Frode Haltli op met zijn 10-koppige groep Avant Folk, een mix van Scandinavische jazz, Noorse folk en invloeden uit de pop en klassieke muziek. Verder zijn er concerten van ud-spelers Gordon Grdina en Nawras Altaky. Gordon Grdina treedt op met zijn groep The Marrow met onder meer Mark Feldman op viool en Hank Roberts op cello. Nawras Altaky presenteert zijn nieuwe trio MaDaBa met pianist Tony Roe en percussionist Sjahin During. Ook geeft de ud-speler een concert met Naïssam Jalal. Deze Frans/Syrische fluitist en zangeres treedt eerder tijdens November Music op met haar trio Quest of the Invisible, een combinatie van jazz met invloeden uit de Arabische muziek.

Jazz & World tijdens November Music