Timetable
Bekijk hieronder de Timetables van het festival, FAQ (volgt nog), MuziekRoute en de installaties. Voor de mobiele telefoon klik op FILTERS om de Timetable per dag te zien.
Dag
- Willem Twee Toonzaal
- Brabanthallen (Theater aan de Parade)
- Diverse locaties
- Jheronimus Bosch Art Center
-
FAQ Festival Friday
-
Eefje de Visser
Een mysterieuze, bezwerende stem, knisperende elektronica en een onbedwingbaar, dansant ritme. De popsongs van Eefje de Visser zijn direct herkenbaar en blijven dagen rondzingen in je hoofd. Het succes van Eefje de Visser overrompelde iedere popliefhebber. Uitverkochte clubtours, indrukwekkende festivaloptredens en de ene na de andere muziekprijs van Edisons tot de 3FM Award voor Beste Artiest. Met het album Bitterzoet stootte Eefje de Visser definitief door naar de hoogste liga van Nederlandse popgodinnen. Muziektijdschrift Oor bekroonde Bitterzoet tot het beste album van 2020. De eerste keer dat een Nederlandse act de Eindlijst aanvoerde.
-
Joey Roukens - Bosch Requiem 2022
Hoe droevig de aanleiding vaak is, als een toondichter zich buigt over een requiem kolken de golven inspiratie als vanzelf naar boven. Dodenmissen brengen het beste in een componist naar boven. Van het zalvende Requiem van Fauré tot Ligeti’s donderende dodenmis. Volgens de Nederlandse componist Joey Roukens behoren de requiems van componisten als Mozart en Britten ‘tot het mooiste en diepzinnigste wat ze geschreven hebben.’ Roukens componeert in opdracht van het festival het inmiddels traditionele Bosch Requiem 2022 als zesde Nederlandse componist op rij. Topensembles Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta scharen zich achter Roukens’ mis.
- Brabanthallen (Theater aan de Parade)
- Diverse locaties
- Grote Kerk
- Huis73 Hofzaal
- Huis73 Pleitzaal
- Perron 3 Rosmalen
- Podium Azijnfabriek
- Theater Artemis Bovenzaal
- Verkadefabriek Grote Zaal
- Willem Twee Toonzaal
-
Patrick van Deurzen / DoelenEnsemble
Met zijn dwaze doch koene ridder Don Quichot van La Mancha schiep Cervantes een onsterfelijk personage. Nu komt dit literaire meesterstuk tot leven op het podium. De Nederlandse componist Patrick van Deurzen wijdt een eigentijds muziekdrama aan deze legendarische antiheld. ‘Dol-dwaas-komisch-ontregelend-en-ook-nog-met-zang-en-ander-geluid!’, kondigt Van Deurzen met enige zelfspot zijn Mancha Mancha! aan. Voor Mancha Mancha! heeft Van Deurzen een waar sterrenteam opgesteld, aangevoerd door het DoelenEnsemble en met baritons Henk Neven en Mattijs van de Woerd in de voorhoede. Ze worden vergezeld door pianisten Maarten van Veen en Hans Eijsackers.
-
Dario Calderone
De contrabas zoals je het instrument nog nooit gehoord hebt. Voor deze ultieme herontdekking zorgt meestercontrabassist Dario Calderone. Hij is actief voor ensembles als Nieuw Amsterdams Peil en MAZE, maar nu presenteert hij met Past and Future Milestones for Double Bass een soloconcert met contrabasmuziek van Stefano Scodanibbio en een nieuw November Music opdrachtwerk van Alberto Posadas, die speciaal overkomt uit Spanje voor dit concert.
-
William Engelen / Ensemble United Instruments of Lucilin
United Instruments of Lucilin is het enige Luxemburgse kamermuziekensemble dat zich op eigentijdse muziek richt en is dit jaar ensemble-in-residence met verschillende concerten. Tijdens de eerste dagen van het festival richt United Instruments of Lucilin de focus op William Engelen. Op zaterdag 5 november opent het ensemble met Verstrijken van William Engelen, in de Hofzaal van Huis73. Violist André Pons-Valdès werpt zich deze middag op dit intrigerende concertwerk
-
Ralph van Raat
Laat het spelen met zinderende klankkleuren en zinsbegoochelende microtonen maar over aan meesterpianist Ralph van Raat. Voor zijn recital tijdens November Music 2022 brengt Van Raat twee geestverwanten bij elkaar. Toondichters die het spectrum van de klank steeds verder weten op te rekken, op zoek naar stralende timbres en onverwachte klankschitteringen. Naast een werk van Oliver Messiaeen klinken vier recente pianowerken van de legendarische Franse spectralist Tristan Murail.
-
Willem Boogman / Noorderklank
‘Zonder monsters geen helden, zonder labyrint geen vrijheid.’ De Griekse mythe van Ariadne en de stiermens, de Minotaurus houdt al eeuwen mensen bezig. In de nieuwe muziektheatervoorstelling Een oog in zee werpt componist Willem Boogman een ander licht op dit onsterfelijke verhaal. In de traditionele mythe verslaat Theseus, de Minotaurus en redt koningsdochter Ariadne de held Theseus uit het labyrint. Maar in deze versie is Ariadne erachter gekomen dat de Minotauros niet bestaat, dat het idee van het monster een machtsmiddel is waarmee haar vader zijn volk in toom houdt.
-
Opera Zuid / Lucas Wiegerink
Als componist wil Lucas Wiegerink midden in het leven staan. Inspiratie haalt hij overal vandaan. Literatuur, kunst, wetenschap en geschiedenis. Wiegerink is een oud-student van Louis Andriessen en Willem Jeths. Veel van Wiegerinks werk heeft een krachtig theatraal elan. Muziek vol innerlijk drama en actualiteitswaarde. Dit jaar voltooide hij onder meer de voorstelling De Klacht van de Vrede voor Capella Brabant. Een muziektheaterwerk waarin Erasmus’ visionaire preek over de onmogelijkheid van de vrede wordt verklankt. Nu komt Wiegerink met iets heel anders naar festival November Music. Voor Opera Zuid heeft hij een opera voor het hele gezin geschreven, Het Lijflied. Een luisterrijke ontdekkingstocht door het menselijke lichaam voor jong en oud.
-
FAQ Festival Saturday
-
Anouar Brahem Quartet
Je hebt geweldige ud-spelers en hebt Anouar Brahem. Een bescheiden magiër op de snaren wiens invloed van onschatbare waarde is. De hogere kunst van het luitspel wordt door deze Tunesische componist keer op keer naar nieuwe dimensies getild. In veertig jaar tijd heeft hij de ud op de muzikale wereldkaart gezet en nam hij talloze albums op voor het ECM-label. Of hij nu jazz speelt, eigentijdse composities schrijft of vrijuit improviseert, het spel Anouar Brahem is uit duizenden herkenbaar. Van zijn luitspel gaat een enorme rust en controle uit. Een dankbare leermeester en sparringpartner die met zijn subtiele, waardige spel zijn medemusici alle ruimte geeft om op te bloeien.
-
Black Pencil & Kyai Fatahillah
Westerse muziekavonturiers ontmoeten het mysterieuze geluid van de Indonesische gamelan. Het Nederlandse kamerensemble Black Pencil slaat de handen ineen met het gerenommeerde Javaanse gamelangezelschap Kyai Fatahillah. Eerder werkte Kyai Fatahillah al succesvol samen met dansgezelschap LeineRoebana. Componist en artistiek leider Iwan Gunawan zoekt steeds naar nieuwe speeltechnieken en compositiemethodes voor de gamelan, onder meer door gebruikmaking van elektronica.
-
Orkest De Ereprijs & Konstantyn Napolov
Een slagwerkmarathon die de oren laat tuiten. Orkest De Ereprijs en slagwerker Konstantyn Napolov slaan de handen ineen voor een gezamenlijk programma, met louter premières. Vier internationale componisten zoeken naar de gouden combinatie tussen een uitmuntende soloslagwerker en de unieke bezetting van De Ereprijs, met veel blazers en gitaren. Konstantyn Napolov is de energieke spil van de voorstelling. Hij zoekt continu de grenzen op als slagwerker. Hij voert een choreografie uit, draagt poëzie voor en bespeelt exotische instrumenten. Met nieuw werk van onder meer Peter Adriaansz en Componist des Vaderlands Martin Fondse.
- Diverse locaties
- Grote Kerk
- Perron 3 Rosmalen
- Verkadefabriek Clubzaal
- Verkadefabriek Grote Zaal
-
November Music Baby en Kleuterconcert
Ook de allerkleinste oren worden geprikkeld tijdens November Music Kids in Perron3. Baby’s en dreumesen kunnen om 11.00 naar een babyconcert waar ze een combinatie van klassieke en nieuwe muziek kunnen horen én beleven.
Zowel voor de ouders/begeleiders als voor de kinderen dient een kaartje te worden gekocht.
-
MuziekRoute 2022
Een stad als ‘s-Hertogenbosch met de vele historische panden, culturele hotspots en pittoreske straatjes leent zich bij uitstek voor de jaarlijkse MuziekRoute. Spraakmakende performances, intieme concerten en spontane muzikale onderonsjes, het kan allemaal tijdens deze populaire route van November Music op de eerste zondag van het festival tussen 11.30 en 18.00 uur. De concerten tijdens de MuziekRoute zijn zeer divers en variëren van muziektheater en hedendaags gecomponeerd tot jazz, wereldmuziek en geluidsinstallaties. Dit jaar hoor je onder meer Remy van Kesteren met Luwten en Kim Janssen, Joey Roukens, Ensemble Chiel Nugter, Castello Consort, Florian Slangen, Michela Amici, XTRO, The Paper Ensemble, Sanne Sanne, Trio Jacinto, Jo Goes Hunting en Grand Picture Palace.
-
November Music Kids
November Music Kids is een middag vol activiteiten, workshops en concerten voor kinderen van 6-12 jaar in Perron 3 in Rosmalen waarbij het ontdekken van klanken en zelf maken van muziek centraal staan. Kinderen kunnen instrumenten bouwen, componeren, een muzikale bus bezoeken en percussie-instrumenten bespelen.
-
Lucas Wiegerink / Opera Zuid
-
Micha Hamel
Het requiem bezorgt veel componisten hoofdbrekens. Een ijzersterke traditie die muzikale meesterwerken heeft voortgebracht. De Nederlandse componist en dichter Micha Hamel geeft er gewoontegetrouw zijn eigen draai aan. In 2012 schreef Hamel een vlammend muzikaal betoog gericht tegen de zware, culturele bezuinigingen van de regering en minister Halbe Zijlstra. Hamels hartstochtelijke muziekpamflet droeg de veelzeggende titel Requiem. Zijn nieuwe compositie The Requiem Pages is een bewerking van Requiem, dat veel indruk maakte tijdens de première bij het Holland Festival 2012, en wordt uitgevoerd door AMPA studentensemble f.c. Jongbloed onder leiding van Aart Strootman.
-
Amstel Quartet & Steve Coleman
Levens verbonden met de bezielde klank van de saxofoon. De Amerikaanse saxofonist en componist Steve Coleman gaat een eenmalige, langverwachte samenwerking aan met Nederlands vooruitstrevendste saxofoonkwartet, het Amstel Quartet. ‘Een droom die uitkomt’, benadrukken de leden van het Amstel Quartet. Steve Coleman geldt al jaren als een van de meest visionaire jazzmusici van Amerika. In zijn muziek hoor je de spirituele invloeden van John Coltrane, wereldmuziek, funk, maar ook de wonderschone magie van wiskundige patronen. In 2016 was Steve Coleman als eens te gast tijdens November Music. Nu komt hij terug voor een nieuwe spannende samenwerking met de vier saxofonisten van het Amstel Quartet. Een opdrachtwerk van November Music en het Amstel Quartet. Amstel Quartet zal daarnaast ook het voor hen gecomponeerde werk Les courants polyphoniques d’après Klee van Hugues Dufourt, pionier van de spectrale muziek, uitvoeren.
-
Corrie van Binsbergen / Asko|Schönberg / Vuma Levin
Poëzie maakt veel los bij de Nederlandse componist/gitarist Corrie van Binsbergen. Sinds 2003 werkt ze al samen met schrijvers en dichters. Literatuur en poëzie vormen vaak de basis van de mooiste muziek. Toen Corrie van Binsbergen de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog een paar jaar geleden een gedicht hoorde declameren op de radio, stond zij aan de grond genageld. Zij werd overrompeld door het geluid, die dictie, die klank van het Zuid-Afrikaans. Nu gaat Van Binsbergen aan de slag met Krogs transcendente poëzie. Tijdens Een Huid van Klank zoekt Van Binsbergen naar de magische link tussen muziek en taal. Voor het project heeft ze een hybride ensemble samengesteld, bestaande uit musici van Asko|Schönberg, de improviserende popzangeres Beatrice van der Poel en het Zuid-Afrikaanse jazztrio rondom gitarist Vuma Levin.
- Diverse locaties
- Theater Artemis Benedenzaal
- Verkadefabriek Grote Zaal
- Verkadefabriek Kleine Zaal
- Willem Twee Poppodium
-
Fuse & Julia Philippens
Iedere muziekgroep bouwt graag zijn eigen microkosmos. Een veilige thuishaven waar vrijuit aan muziek kan worden geknutseld en gasten kunnen worden ontvangen. Het bekende Nederlandse crossover-ensemble Fuse – onder meer geliefd huisorkest van tv-programma Podium Witteman – krijgt zijn eigen bouwplaats tijdens November Music. ‘Fuse heeft dat geheimzinnige meer dat je niet kunt zien’, schreef NRC Handelsblad. Speciaal voor November Music presenteert de groep een kijkje in de keuken met de preview van hun nieuwste project Mikrokosmos. Na 2021 nu de tweede versie van dit prachtige project.
-
Music Hub Night 2022
Music Hub stelt zich graag voor en tijdens November Music kan de nieuwsgierige luisteraar zich een hele avond lang onderdompelen in een bonte parade aan veelbelovende toekomstmuziek. Jonge Brabantse muziekmakers die tijdens de derde editie van de Music Hub Night aantreden zijn geluidskunstenaar Marieke van de Ven, pianist en zangeres Pau Li Liem, componist en pianist Aura Bouw, gitarist Sjors van der Mark, componist en saxofonist Bruno Culotti en vanuit de elektronische muziek Emiel van den Dungen (Milio).
-
LeineRoebana & Cello Octet Amsterdam
Dans en muziek in een eeuwige, innige verstrengeling. Zet je maar schrap zodra het Nederlandse dansgezelschap LeineRoebana het podium betreedt. Zinderende, beeldende poëzie en een perfecte mix tussen dans, livemuziek, tekst en ruimtelijke vormgeving. Hun dansproducties worden wereldwijd op handen gedragen. Voortdurend laten choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana zich uitdagen door nieuwe muziekgenres en avontuurlijke ensembles. Tijdens November Music is hun nieuwste dansproductie Sonus Motus te zien. De dansers zijn dit maal de acht cellisten van Cello Octet Amsterdam. De loepzuivere zang van oude-muziekspecialist en sopraan Elisabeth Hetherington maakt het plaatje compleet. Componist Peter Vigh schrijft nieuw werk.
-
BOG. / Lisa Verbelen / Hendrik Lasure / Het Zuidelijk Toneel
DIT CONCERT IS GEANNULEERD. Theaterperformance en jazz komen op wonderlijke wijze samen, vanavond op het Willem Twee poppodium. In haar performance TWO. gaat de Vlaamse theatermaker Lisa Verbelen een pax-de-deux aan met de Vlaamse jazzpianist en componist Hendrik Lasure. Als lid van het grensoverschrijdende collectief BOG. zoekt Verbelen steeds nieuwe, vaak muzikale wegen om de knellende kaders van het theater open te breken. Met klank, taal, beeld en haar eigen aanwezigheid componeert Verbelen een eigen wereld.
-
Remy Alexander / Kluster5
Een zinderende kruisbestuiving tussen eigentijdse gecomponeerd en hiphop, r&b en dance. Componist Remy Alexander is verzot op het samensmelten van klankwerelden. Naast het schrijven van akoestische werken, laat hij met verve elektronica opgaan in akoestische, instrumentale klanken. Het Haagse kamermuziekensemble Kluster5 gaat graag met Remy Alexander verder op verkenning. Samen hebben ze RE;MAKE opgenomen, een uniek album vol ‘originele’ composities én remixes van deze stukken.
- Jheronimus Bosch Art Center
- Theater Artemis Benedenzaal
- Verkadefabriek Clubzaal
- Verkadefabriek Grote Zaal
- Verkadefabriek Kleine Zaal
-
Fuse & Joey Roukens
Iedere muziekgroep bouwt graag zijn eigen microkosmos. Een veilige thuishaven waar vrijuit aan muziek kan worden geknutseld en gasten kunnen worden ontvangen. Het bekende Nederlandse crossover-ensemble Fuse – onder meer geliefd huisorkest van tv-programma Podium Witteman – krijgt zijn eigen bouwplaats tijdens November Music. ‘Fuse heeft dat geheimzinnige meer dat je niet kunt zien’, schreef NRC Handelsblad. Speciaal voor November Music presenteert de groep een kijkje in de keuken met de preview van hun nieuwste project Mikrokosmos. Na 2021 de tweede versie van dit prachtige project.
-
Muziektheater Transparant & Claron McFadden
Een video-installatie, of is het toch een concert of muziektheater? Het Vlaamse gezelschap Transparant brengt muziektheatrale voorstellingen van de toekomt waarin plek is voor alle kunstdisciplines. Tijdens November Music presenteert Transparant in samenwerking met Fanny & Alexander het grensverleggende werk The Garden. Regisseur Luigi De Angelis (Fanny & Alexander) creëert een video-installatie die laveert tussen een barok stilleven en een hedendaags ritueel. De hypnotische voorstelling is een video-polyptiek voor stem en elektronica dat live uitgevoerd wordt door sopraan Claron McFadden en elektronische muziekcomponist Emanuele Wiltsch Barberio.
-
TEMKO
Het Nederlandse trio TEMKO neemt een unieke positie in binnen het Nederlandse ensemblelandschap. Het eigenzinnige drietal beweegt zich vrij tussen gecomponeerde muziek, minimal, ambient, progrock, microtonaliteit en improvisatie. Na drie jaar podiumafwezigheid presenteert TEMKO het nieuwe werk, uiteraard live tijdens November Music. Als inspiratie voor hun nieuwste creaties dient een bevlogen gedicht. Een poëtisch handvest voor drie eigengereide musici.
-
Arno Schuitemaker & Aart Strootman
Een gouden koppel. Wanneer choreograaf Arno Schuitemaker en componist Aart Strootman de koppen bij elkaar steken ontstaat er baanbrekend muziektheater. Tijdens November Music 2019 betoverden ze het publiek met hun voorstelling The Way You Sound Tonight. Ze kregen er de Zwaan voor, een prijs voor de meest indrukwekkende dansproductie van 2019. Nu slaan Schuitemaker, Strootman en lichtontwerper Jean Kalman de handen weer ineen. Hun 30 Appearances out of darkness is een radicaal nieuwe voorstelling over verdwijnen - en verschijnen. Muziek, beeld en licht gaan een magisch spel aan.
-
Remy van Kesteren & Marcel Veenendaal & ZO! Gospel Choir & Martin Fondse
Tijdens November Music is de Nederlandse harpist en componist Remy van Kesteren of kortweg Remy. artist-in-residence. Op deze speciale concertavond bundelt Remy. de krachten van zanger Marcel Veenendaal (DI-RECT), het ZO! Gospel Choir, componist Martin Fondse en lichtkunstenaar Jop Kuipers. Remy. en Marcel Veenendaal ontmoetten elkaar tijdens de pandemie en werden muzikale vrienden. Remy., Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir werkten eerder al succesvol samen, onder meer tijdens verschillende tv-programma’s. Een van die samenwerkingen verscheen zelfs op vinyl. Nu creëren ze samen voor het eerst een avondvullend concert, in samenwerking met de kersverse Componist des Vaderlands, Martin Fondse. Lichtkunstenaar Jop Kuipers zorgt ongetwijfeld voor een magische aankleding in de prachtige setting van het Jheronimus Bosch Art Center.
- Grote Kerk
- Podium Azijnfabriek
- Verkadefabriek Clubzaal
- Verkadefabriek Grote Zaal
- Willem Twee Toonzaal
-
Martin Fondse
De orgelmuziek maakt een ware renaissance mee. Jonge en ervaren componisten kruipen weer achter het kerkorgel en laten zich overrompelen door de grootse klankpracht, lang aangehouden orgeldrones en majestueuze variaties. Dit jaar kreeg Componist des Vaderlands, Martin Fondse, een opdracht van het Bachfestival Dordrecht die hij met beide handen aannam. Hij mocht een werk schrijven voor het Bachorgel en vier topmusici in de Grote Kerk van Dordrecht. Nu te horen op het prachtige orgel van de Grote Kerk in 's-Hertogenbosch.
-
Stargaze Quartet & Aart Strootman
Aart Strootman en het Stargaze Quartet voeren werk uit van geestverwant en festivalcomponist Bryce Dessner. Zijn Quintet for high strings voor gitaar en strijkkwartet is geschreven in opdracht van 92nd street Y / Ben Verdery en De Doelen / Aart Strootman. Het werk beleefde de Europese première op het allerlaatste concert dat het Doelen Kwartet gaf. De titel verwijst naar de stemming van de gitaar, de zogenaamde ’Nashville tuning’, waarbij de hoogste snaren van een twaalfsnarige gitaar worden gebruikt. Daarnaast klinkt de première van Volvox van Aart Strootman voor dezelfde bezetting, een opdrachtwerk van November Music.
-
Ragazze Quartet & Katherine Dain
Strijkkwartet Ragazze presenteert graag recitals met een actuele waarde. In They Have Waited Long Enough hebben de vrouwen een streepje voor. Het kwartet heeft drie componisten gevraagd een stem te geven aan drie mythische vrouwen. Annelies van Parys, Aftab Darvishi en Calliope Tsoupaki schrijven nieuwe, hedendaagse klanken voor drie vrouwen die veel te lang in de marges van de grote Griekse mythes hebben staan wachten. Ze kleuren hun verhalen in met nieuw licht, nieuwe nuance en nieuwe slagkracht. Is Medea een wraakzuchtig monster of een moeder verteerd door compassie? Is Circe een kwaadaardige heks of een heldin vol grootse menselijkheid? En hoe zit het met dat zogenaamde weerloze wachten van Penelope?
-
Trio Da Kali & North Sea String Quartet
De troubadourtraditie strekt zich uit over heel de wereld. Opzwepende liedjes zingen en je publiek ondertussen meenemen in de actualiteit, geschiedenis en traditie. Eén van de grootste troubadourtraditie is te vinden in het o zo muzikale Mali. De zogenaamde griot brengt een lofzang aan de Malinese cultuur en gebruiken. Trio Da Kali is een van de moderne toppers van de Malinese griot-traditie. Samen met het North Sea String Quartet brengt Trio Da Kali nu dit unieke Ladilikan-materiaal tot leven. In deze fraaie, hartstochtelijke arrangementen hoor je niet alleen invloeden van de Malinese muziek, maar ook de oergospel van icoon Mahalia Jackson.
-
Dream House Quartet
Dream House Quartet kun je met recht een droomensemble noemen. Festivalcomponist en gitarist Bryce Dessner werkt daarin samen met de vermaarde, Franse pianozussen Katia en Marielle Labèque en gitarist David Chalmin. Het bevriende viertal verkent de erfenis van de minimal music en het postminimalisme, maar maakt ook uitstapjes naar de rock en pop. Voor deze gelegenheid schrijft Dessner een nieuw werk voor het Dream House Quartet in opdracht van November Music. Tijdens dit concert klinkt voor het eerst de integrale, driedelige Sonic Wires, met de welluidende delen Spiral Arpeggios, Nono Spirals en Clouds. Daarnaast speelt het Dream House Quartet nog een premièrewerk van kwartetlid David Chalmin, getiteld Eclipse, en wordt het programma uitgebreid met klassiekers werk van Meredith Monk en Philip Glass.
- Brabanthallen (Theater aan de Parade)
- Grote Kerk
- Podium Azijnfabriek
- Verkadefabriek Clubzaal
- Verkadefabriek Grote Zaal
- Verkadefabriek Kleine Zaal
- Willem Twee Poppodium
- Willem Twee Toonzaal
-
Bryce Dessner & philharmonie zuidnederland
Een rockgitarist die componeert, of een componist die rockgitaar speelt. Bryce Dessner maalt er niet om, hij is het gewoon allemaal. Klankwerelden stromen soepel samen in het unieke oeuvre van de Amerikaan. Zijn rockavonturen met succesband The National zijn vermaard en deze zomer stond hij op prestigieuze popfestivals als Primavera Barcelona en Newport Folk Festival. Maar Dessner componeert ook voor symfonieorkesten, het Kronos Quartet en de pianozusjes Labèque. Zijn energieke, post-minimalistische muziek bereikt een steeds groter publiek. Tijdens November Music 2022 is Bryce Dessner festivalcomponist. Vaste festivalgast is philharmonie zuidnederland. Samen met Dessner presenteren ze een staalkaart van zijn orkestrale oeuvre. Met stertrombonist Jörgen van Rijen en Aart Strootman en de componist zelf de op de elektrische gitaar.
-
Genevieve Murphy
Wie een optreden van componist, performer en zangeres Genevieve Murphy meemaakt, vergeet dat niet licht. Eigentijdse klanken, popmuziek, poëtische teksten, visuals, mode en performance komen samen in van emotie doordrenkte voorstellingen. De voorstelling At The Spot Where I Find Myself verkent het onderwerp privacy en hoe we ons identificeren met de specifieke ruimtes die ons helpen emoties los te laten, waar we bescherming zoeken en waar we in verdwijnen. In samenwerking met de Belgische multidisciplinaire modekunstenaar Tom van der Borght, biedt dit werk een intieme blik in de wereld van de kunstenares en op de personages die ze onderweg heeft ontmoet.
-
Hannes Minnaar
De liefde voor de allermooiste pianomuziek zit heel diep bij Hannes Minnaar. De Nederlandse klassieke pianist is in recordtijd doorgestoten naar de nationale en internationale top. In 2019 debuteerde Minnaar al in de prestigieuze concertserie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw. In 2012 won Minnaar al een Edison met zijn debuutalbum en vier jaar later ontving hij de Nederlandse Muziekprijs. Nu speelt hij nieuw werk van Rob Zuidam en Gaspard de la Nuit van een van zijn favoriete componisten Maurice Ravel. Eén van zijn lastigste pianopartituren überhaupt waarin Ravel op meesterlijke wijze speelt met grillige klankschilderingen en virtuoze, onstuimige vergezichten.
-
Romperayo / Dick el Demasiado
'De Neil Armstrong van de Maanzieke Cumbia’s'. Zo noemt de bekende Colombiaanse journalist Chucky Garcia recentelijk de Eindhovende alleskunstenaar Dick El Demasiado (aka Dick Verdult). Tijdens November Music geeft hij een van zijn zeldzame Nederlandse optredens. Romperayo brengt hun eigen prettig gestoorde en hedendaagse versie van cumbia en andere Colombiaanse tropische ritmes. Hun psychedelische, maar o zo dansbare geluid balanceert op het grensvlak van muzikale gekte en genialiteit. Romperayo komt voort uit de nieuw Colombiaanse muziekscene die hun eigen muzikale wortels op een fascinerende manier herinterpreteert.
-
Osama Abdulrasol Quintet
Laat je betoveren door de qanun, een magische Arabische citer. Een eeuwenoud snareninstrument dat meesterlijk bespeeld wordt door de Belgisch-Irakese componist Osama Abdulrasol. Al jaren is Abdulrasol een graag geziene gast op de internationale wereldmuziekpodia. Hij toerde met ronkende namen als Goran Bregovic, Sidi Larbi Cherkaoui, Lula Pena en vele anderen. Op de veelgeprezen cd Jedid vormen zijn rijke melodieën een brug tussen oost en west. Osama Abdulrasol’s composities hebben duidelijk hun wortels in zijn geboorteplaats, het oude Babylon in Irak, maar worden verrijkt met invloeden van over heel de wereld.
-
Ad Parnassum
Noord-Brabant kent een rijk koorleven. Een van de absolute parels is Ad Parnassum onder leiding van dirigent Anthony Zielhorst. Een groep ervaren ensemblezangers die geestelijke en profane muziek zingt op een hoog niveau. Regelmatig wordt onbekende hedendaagse muziek ten gehore gebracht. Het koor verrast haar publiek met indrukwekkende muziek uit vergeten muziekarchieven. Nu brengt Ad Parnassum een koorrecital met werken van onder meer Kate Moore en Aart Strootman. Toondichters die zich graag laten inspireren door literatuur, dichtkunst en spirituele verhalen.
-
Ensemble Resonanz
Een strijkersensemble van de buitencategorie. In Duitsland en ver daarbuiten geldt Ensemble Resonanz als een toporkest. Ze koppelen ongebreidelde spelvreugde aan pure artistieke kwaliteit. In thuishaven Hamburg zijn ze kind aan huis in muziektempel de Elbphilharmonie. Resonanz is maar zelden te bewonderen op de Nederlandse concertpodia. Hun repertoire reikt van Bach en Pergolesi, tot Enno Poppe en Julia Wolfe. Nu voor de eerste maal op November Music met werk van festivalcomponist Bryce Dessner.
-
Zwerm & Karen Willems
Een elektrisch gitaarkwartet uit de Lage Landen dat virtuositeit en avontuurzin koppelt aan engagement en nieuwsgierigheid naar nieuwe grenzen en genres. Zwerm bestaat uit Toon Callier, Johannes Westendorp, Kobe van Cauwenberghe en Bruno Nelissen. De vier musici pendelen tussen België en Nederland. Ze leerde elkaar kennen tijdens een symfonisch gitarenproject van de Amerikaanse componist Glenn Branca in 2007.Voor hun project Great Expectations gaan ze het duel aan met slagwerker en rasimprovisator Karen Willems, daarbij onder meer geholpen door producer Rudy Trouvé. Zwerm laat een geheel eigen smoel zien op dit unieke album uit 2021.
- Diverse locaties
- Theater Artemis Benedenzaal
- Verkadefabriek
- Verkadefabriek Tramkade
- Willem Twee Toonzaal
-
New Music Conference 2022
Ook dit jaar vindt tijdens November Music weer de New Music Conference plaats. Tijdens deze vierde editie reizen componisten, musici, muziekuitgevers, boekingsagenten, labelvertegenwoordigers en anderen werkzaam in de nieuwe muziek en alle verwante genres weer naar 's-Hertogenbosch.
-
Dudok Quartet
‘Stijlvol, open-minded en avontuurlijk.’ Zomaar wat kwalificaties die het Britse dagblad The Guardian dolenthousiast op het Nederlandse Dudok Quartet plakt. Al jaren staat het strijkwarket bekend om zijn genre-verleggende en veelzijdige aanpak. Grote kwartetklassiekers staan zij aan zij met eigentijdse composities die nieuwsgierig maken. Het viertal kiest voor muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Tijdens November Music 2022 pakken ze uit met recent kwartetwerk van festivalcomponist Joey Roukens en nestor Theo Loevendie en een moderne ‘classic’ van György Ligeti.
-
Silbersee / Celine Daemen / Kate Moore
Regisseur en kunstenaar Celine Daemen en componist Kate Moore met de nieuwe VR-creatie Eurydice. Celine Daemen is regisseur van transdisciplinair werk. Haar werk is te situeren op het snijvlak tussen theater, muziek, beeldende kunst en technologie. Kate Moore excelleert in serene, meditatieve melodieën die de luisteraar verleiden om in een andere staat van zijn te komen, waardoor je de grip verliest op tijd. Ideaal voor een gloednieuwe VR-ervaring.
-
Fuse & Bryce Dessner
Iedere muziekgroep bouwt graag zijn eigen microkosmos. Een veilige thuishaven waar vrijuit aan muziek kan worden geknutseld en gasten kunnen worden ontvangen. Het bekende Nederlandse crossover-ensemble Fuse – onder meer geliefd huisorkest van tv-programma Podium Witteman – krijgt zijn eigen bouwplaats tijdens November Music. ‘Fuse heeft dat geheimzinnige meer dat je niet kunt zien’, schreef NRC Handelsblad. Speciaal voor November Music presenteert de groep een kijkje in de keuken met de preview van hun nieuwste project Mikrokosmos. Na 2021 nu de tweede versie van dit prachtige project.
-
Ensemble United Instruments of Lucilin
United Instruments of Lucilin is het enige Luxemburgse kamermuziekensemble dat zich op eigentijdse muziek richt. Tijdens November Music geeft het ensemble op verschillende dagen en tijden acte de présence. Op vrijdag 11 november presenteert United Instruments of Lucilin een dwarsdoorsnede van zijn nieuwe repertoire in de Willem Twee Toonzaal. Onder de noemer Minimum 2/Maximum 3 passeren nieuwe werken voor ensembles van twee of drie musici.
-
REMY.& the Analogue Robot Orchestra & gasten / Jameszoo / LIUN + The Science Fiction Band / Falkevik
Pop, elektronica, jazz, klassiek, rock, vocale acrobatiek en dance-invloeden; het komt allemaal voorbij tijdens de derde editie van Moodz. Met REMY.& the Analogue Robot Orchestra met speciale gasten Di-Rect zanger Marcel Veenendaal, Luwten en Kim Janssen, Jameszoo Blind Group, LIUN + the Science Fiction Band en het Noorse trio Falkevik
- Brabanthallen (Theater aan de Parade)
- Grote Kerk
- Huis73 Pleitzaal
- Pand 18
- Podium Azijnfabriek
- Theater Artemis Benedenzaal
- Verkadefabriek Clubzaal
- Verkadefabriek Grote Zaal
- Verkadefabriek Kleine Zaal
- Verkadefabriek Tramkade
- Willem Twee Toonzaal
-
Calefax
Een Nederlandse kamerensemble dat niet meer weg te denken is op de podia. Calefax Rietkwintet is alom geliefd. De combinatie hobo, klarinet, basklarinet, saxofoon en fagot is goud waard. Het in 1985 opgerichte rietkwintet heeft altijd een voorliefde voor eigentijdse muziek gehad en heeft verschillende componisten opdrachten verleend. Grenzen opzoeken doet Calefax ook tijdens November Music 2022 met twee nieuwe werken van Joël Bons en Jan-Peter de Graaff. Verder een klassieker uit hun repertoire, het luisterrijke werk Zugvögel van de Duitse componiste Carola Bauckholt. Een ware toondichter die een geheel eigen klanktaal bezigt.
-
Ensemble Adapter
Fluit, klarinet, harp en slagwerk. Hoeveel klankpoëzie kun je halen uit deze buitengewone kamermuziekbezetting? De oplossing heeft het uitzonderlijke Duits-IJslandse ensemble Adapter in handen. Zoals de naam al aangeeft, kan Adapter zich snel aanpassen aan de wensen van de componist. De unieke kernbezetting van deze vier instrumenten kan makkelijk uitgebouwd worden. Adapter omarmt ook performance-elementen en elektronica in zijn interpretaties. Zo ontstaat een eigenzinnig en eigentijds kamermuziekrepertoire. Tijdens November Music 2022 spelen ze onder meer nieuw werk van Bianca Bongers en Bart de Vrees.
-
Silbersee / Celine Daemen / Kate Moore
Regisseur en kunstenaar Celine Daemen en componist Kate Moore met de nieuwe VR-creatie Eurydice. Celine Daemen is regisseur van transdisciplinair werk. Haar werk is te situeren op het snijvlak tussen theater, muziek, beeldende kunst en technologie. Kate Moore excelleert in serene, meditatieve melodieën die de luisteraar verleiden om in een andere staat van zijn te komen, waardoor je de grip verliest op tijd. Ideaal voor een gloednieuwe VR-ervaring.
-
Jörgen van Rijen & Alma String Quartet
Trombonist Jörgen van Rijen gaat graag op avontuur. Als een echte speurneus gaat Van Rijen op zoek naar onontdekte pareltjes in de twintigste- en een-en-twintigste-eeuw. Bovendien spoort hij componisten aan om nieuw werk voor trombone te schrijven. Voor zijn programma Mirrored in Time weet hij zich geruggesteund door de koning van de kamermuziek, het strijkkwartet. Er zijn nieuwe werken en arrangementen te horen van festivalcomponist Bryce Dessner, Nico Muhly, Martijn Padding, Dimitar Bodurov, JacobTV, Chiel Meijering en Florian Magnus Maier.
-
Ensemble United Instruments of Lucilin / Aaron Einbond
United Instruments of Lucilin is het enige Luxemburgse kamermuziekensemble dat zich op eigentijdse muziek richt. Het in 1999 opgerichte, flexibele ensemble werkte al samen met componisten Philippe Manoury, James Dillon, Adam Moar en Alexander Schubert. Tijdens November Music geeft het ensemble op verschillende dagen en tijden acte de présence. Zaterdag 12 november presenteert United Instruments of Lucilin een nieuwe klankinstallatie van de Amerikaan Aaron Einbond. Een componist die veldopnames, instrumentale muziek en interactieve technologie in zijn werk samensmeed.
-
Ensemble United Instruments of Lucilin / Aaron Einbond
United Instruments of Lucilin is het enige Luxemburgse kamermuziekensemble dat zich op eigentijdse muziek richt. Het in 1999 opgerichte, flexibele ensemble werkte al samen met componisten Philippe Manoury, James Dillon, Adam Moar en Alexander Schubert. Tijdens November Music geeft het ensemble op verschillende dagen en tijden acte de présence. Zaterdag 12 november presenteert United Instruments of Lucilin een nieuwe klankinstallatie van de Amerikaan Aaron Einbond. Een componist die veldopnames, instrumentale muziek en interactieve technologie in zijn werk samensmeed.
-
Ensemble United Instruments of Lucilin / Aaron Einbond
United Instruments of Lucilin is het enige Luxemburgse kamermuziekensemble dat zich op eigentijdse muziek richt. Het in 1999 opgerichte, flexibele ensemble werkte al samen met componisten Philippe Manoury, James Dillon, Adam Moar en Alexander Schubert. Tijdens November Music geeft het ensemble op verschillende dagen en tijden acte de présence. Zaterdag 12 november presenteert United Instruments of Lucilin een nieuwe klankinstallatie van de Amerikaan Aaron Einbond. Een componist die veldopnames, instrumentale muziek en interactieve technologie in zijn werk samensmeed.
-
Ensemble United Instruments of Lucilin / Aaron Einbond
United Instruments of Lucilin is het enige Luxemburgse kamermuziekensemble dat zich op eigentijdse muziek richt. Het in 1999 opgerichte, flexibele ensemble werkte al samen met componisten Philippe Manoury, James Dillon, Adam Moar en Alexander Schubert. Tijdens November Music geeft het ensemble op verschillende dagen en tijden acte de présence. Zaterdag 12 november presenteert United Instruments of Lucilin een nieuwe klankinstallatie van de Amerikaan Aaron Einbond. Een componist die veldopnames, instrumentale muziek en interactieve technologie in zijn werk samensmeed.
-
Philip Venables / Zubin Kanga
Drie jaar geleden was hij een van de verrassingen tijdens de jaarlijkse MuziekRoute van November Music. De Australisch/Britse pianist en componist Zubin Kanga goochelde onverschrokken met geluid, beelden en tekst. Nu is hij terug met wederom een grensoverschrijdend werk van componist en rising-star Philip Venables waarin Kanga de interactie aangaat met virtuele technologie, animatiekunst, film en 3D-technieken. Samen met toneelschrijver Ted Huffman en Zubin Kanga werkte Venables aan een nieuw muziekdrama Answer Machine Tape, 1987. In dit werk biedt de componist een caleidoscopische kijk op de angstige leefwereld van homoseksuelen tijdens de allereerste AIDS-periode.
-
Fuse
Iedere muziekgroep bouwt graag zijn eigen microkosmos. Een veilige thuishaven waar vrijuit aan muziek kan worden geknutseld en gasten kunnen worden ontvangen. Het bekende Nederlandse crossover-ensemble Fuse – onder meer geliefd huisorkest van tv-programma Podium Witteman – krijgt zijn eigen bouwplaats tijdens November Music. ‘Fuse heeft dat geheimzinnige meer dat je niet kunt zien’, schreef NRC Handelsblad. Speciaal voor November Music presenteert de groep een kijkje in de keuken met de preview van hun nieuwste project Mikrokosmos. Na 2021 nu de tweede versie van dit prachtige project.
-
Quatuor Bozzini & Seth Josel
Proeven aan kruidige harmonieën, verbaasd zijn door ongekende speeltechnieken of gewoonweg nieuwsgierig naar de allernieuwste strijkkwartetmuziek. Het Canadese Quatuor Bozzini is een graag geziene gast op November Music. Het viertal werpt licht op componisten met een eigenzinnige visie en klankidioom. Dit keer nemen ze de Amerikaanse gitarist Seth Josel in hun kielzog mee. Met nieuw werk van Merijn Bisshops en Marc Sabat.
-
Philip Glass 'Einstein on the Beach'
1,2,3,4; 1,2,3,4,5,6….Tellen tot in het magische oneindige. Met zijn baanbrekende opera Einstein on the Beach uit 1976 zette componist Philip Glass zich definitief op de kaart. Een hypnotisch magnum opus dat maar zelden live is te beleven. Een waar sterrenteam buigt zich nu over een concertante uitvoering van deze allereerste minimalistische opera. Het Belgische Ictus Ensemble en Collegium Vocale Gent beheersen de pittige partituur tot in de kleinste details. Als centrale verteller strikten ze niemand minder dan Suzanne Vega, de Amerikaanse singer-songwriter bekend van eighties hits als Luka, Tom’s Diner en Marlene on the Wall. Ruim drie uur is een lange trip, en publiek mag tijdens de marathonvoorstelling in- en uitlopen.
-
Colours of Improvisation
Tijdens het festivalprogramma Colours of Improvisation dit jaar optredens van de Nederlandse jazzcomponist, bandleider en rijzende ster Tijn Wybenga en de vermaarde Tunesische ud-speler Dhafer Youssef.
Een heuse wereldster op de Arabische luit. Concerten van ud-speler en zanger Dhafer Youssef zijn een ware sensatie. Met zijn bezielde snarenspel verbindt de Tunesische rasmuzikant werelden en legt lijnen tussen jazz, wereldmuziek, rock en avant-garde. Youssef zoekt voortdurend naar spannende combinaties met uiteenlopende musici. Muziek die alle limieten van de klassieke Arabische muziek met gratie opzoekt en oprekt.
November Music gaf Wybenga carte-blanche om nieuw werk te schrijven voor AM.OK. Het spel van twee snaarvirtuozen diende ter inspiratie: voormalig AM.OK gitarist Vuma Levin uit Zuid-Afrika en ud-speler Nawras Altaky uit Syrië. In zijn gelaagde compositie wil Wybenga een uitdagende, hybride muziekvorm creëren van Nederlandse jazz, Syrische maqam en Zuid-Afrikaanse ‘gourd-bow’ klanken.
-
Asko|Schönberg & Lidy blijdorp
Den Haag is niet alleen ‘rockcity’. Ook veel eigentijdse componisten vinden er vruchtbare grond. Het Koninklijk Conservatorium en het rijke Haagse muziekleven trekken veel componisten en muziekliefhebbers van over heel de wereld. Een creatieve broedplaats die nu in het zonnetje wordt gezet door ensemble Asko|Schönberg. Onder aanvoering van dirigent Greg Charette wordt de warme band met Den Haag onder de loep genomen met nieuw werk van onder meer Peter Adriaansz en Michel van der Aa. Als speciale gast is cellist Lidy Blijdorp uitgenodigd.
-
Silbersee / Sebastiaan Kemner
De jonge Nederlandse trombonist Sebastiaan Kemner is een fanatiek pleitbezorger van zijn instrument. Hij wil het publiek graag laten kennismaken met de grote veelzijdigheid van de trombone. Een blaasinstrument dat zo mooi intiem kan zingen. Voor zijn programma Harmony of the Spheres gaat Kemner de samenwerking aan met vocalisten van het muziektheatercollectief Silbersee. Renaissance muziek van onder anderen Josquin des Prez, Orlando di Lasso en Vincenzo Galilei wordt gecombineerd met klanken van deze tijd in werken van Giacinto Scelsi en Giuliano Bracci. Bovendien vertaalt de Nederlands-Koreaanse componiste Seung-Won Oh haar visie op de harmonie der sferen in een gloednieuwe compositie.
-
Remy van Kesteren & Richard Veenstra
Tijdens November Music is de Nederlandse harpist en componist Remy van Kesteren of kortweg Remy. artist-in-residence. Met lef en avontuurzin kiest Remy. zijn eigen pad, daarbij vergezeld door spannende, genre-overstijgende ideeën en ruimdenkende medemusici. Hij sluit zijn week dansend af met een Clubnight met Richard Veenstra.
- Brabanthallen (Theater aan de Parade)
- Grote Kerk
- Huis73 Pleitzaal
- Podium Azijnfabriek
- Verkadefabriek Clubzaal
- Verkadefabriek Grote Zaal
- Verkadefabriek Tramkade
- Willem Twee Toonzaal
-
An Afternoon with Jürg Frey - Keiko Shichijo
Een serene, verstilde klankwereld waar je gerust een hele middag wil verblijven. De Zwitserse componist Jürg Frey (1953) neemt een unieke plek in binnen de Europese muziek. Aanvankelijk was Freys werk een geheimtip onder de kenners, en werkte hij in stilte aan een eigenzinnig oeuvre. Sinds de jaren negentig is er steeds meer aandacht voor zijn hoogst persoonlijke muziek. In zijn meditatieve, precies uitgeschreven composities etaleert Frey een grote sensitiviteit voor klank zonder opsmuk, waarbij er veel ruimte is voor bezinning en reflectie. In Nederland staat Freys subtiele muziek steeds meer in de etalage. Zo brengt pianiste Keiko Shichijo een eenmalig werk voor pianoforte, Les signes passagers, dat Frey voor haar heeft geschreven.
-
November Music - Marike van Dijk (North Sea Jazz Compositieopdracht)
Tijdens de coronapandemie hebben veel musici een blik naar binnen kunnen werpen. Even geen liveoptredens op de agenda maar wel alle ruimte om te reflecteren op de artistieke toekomst. Voor de Nederlandse jazzcomponist en saxofonist Marike van Dijk was het helemaal een onwaarschijnlijke periode. Gedurende de pandemie bivakkeerde zij niet geheel vrijwillig in Australië. Voor het North Sea Jazz festival heeft Van Dijk de prestigieuze Compositieopdracht 2022 Stranded geschreven, gebaseerd op deze persoonlijke ervaring.
-
Compose It
Deze middag zet November Music de aller jongste generatie componisten in het zonnetje. Muziek-bedenkers onder de 21 jaar brengen hun composities onder de noemer Compose It in première uitgevoerd door het Amstel Quartet.
-
An Afternoon with Jürg Frey - Joe Puglia & Keren Motseri
Een serene, verstilde klankwereld waar je gerust een hele middag wil verblijven. De Zwitserse componist Jürg Frey (1953) neemt een unieke plek in binnen de Europese muziek. Aanvankelijk was Freys werk een geheimtip onder de kenners, en werkte hij in stilte aan een eigenzinnig oeuvre. Sinds de jaren negentig is er steeds meer aandacht voor zijn hoogst persoonlijke muziek. In zijn meditatieve, precies uitgeschreven composities etaleert Frey een grote sensitiviteit voor klank zonder opsmuk, waarbij er veel ruimte is voor bezinning en reflectie. Violist Joe Puglia en sopraan Keren Motseri werpen zich op Windwörter van Frey, waarin poëzie, stilte en klank samenkomen.
-
Silbersee / Celine Daemen / Kate Moore
Regisseur en kunstenaar Celine Daemen en componist Kate Moore met de nieuwe VR-creatie Eurydice. Celine Daemen is regisseur van transdisciplinair werk. Haar werk is te situeren op het snijvlak tussen theater, muziek, beeldende kunst en technologie. Kate Moore excelleert in serene, meditatieve melodieën die de luisteraar verleiden om in een andere staat van zijn te komen, waardoor je de grip verliest op tijd. Ideaal voor een gloednieuwe VR-ervaring.
-
Prinses Christina Compositie Concours
November Music de aller jongste generatie componisten in het zonnetje. Muziek-bedenkers onder de 21 jaar brengen hun composities in première tijdens de finale van het Prinses Christina Compositie Concours dat dit jaar voor het eerst plaatsvindt tijdens November Music. Iedereen van 12 tot en met 21 jaar kon meedoen. Deelnemers kregen de opdracht om een compositie te schrijven van 90 seconden met als thema ‘vrijheid’. Daarbij was het mogelijk om te componeren voor de strijkers van Matangi Quartet of om de eigen compositie uit te laten voeren door een zelf meegebrachte bezetting.
-
An Afternoon with Jürg Frey - New European Ensemble
Een serene, verstilde klankwereld waar je gerust een hele middag wil verblijven. De Zwitserse componist Jürg Frey (1953) neemt een unieke plek in binnen de Europese muziek. Aanvankelijk was Freys werk een geheimtip onder de kenners, en werkte hij in stilte aan een eigenzinnig oeuvre. Sinds de jaren negentig is er steeds meer aandacht voor zijn hoogst persoonlijke muziek. In zijn meditatieve, precies uitgeschreven composities etaleert Frey een grote sensitiviteit voor klank zonder opsmuk, waarbij er veel ruimte is voor bezinning en reflectie. Voor het New European Ensemble uit Den Haag componeerde Frey het werk The Wind Moves Them. In het tweede werk Garden of Transparency uit 2017 speelt stilte een belangrijke rol.
-
3MA & Metropole Orkest Strings o.l.v. Vince Mendoza
Een Afrikaans snaren-extravaganza dat de oren laat tuiten. Onder de pakkende noemer 3MA sluiten de snarenmaestro’s Driss El Maloumi (Marokko), Rajery (Madagaskar) en Ballaké Sissoko (Mali) een muzikaal pact. Stuk voor stuk meesters op hun snareninstrument. Tezamen vormen ze het weergaloze trio 3MA dat muzikale bakens verzet. Op hun nieuwste album Anarouz is nog eens te horen hoe uniek de chemie is tussen de drie musici. Samen met de Metropole Orkest Strings spelen ze voor het eerst de muziek van Anarouz in een orkestrale versie.
-
An Afternoon with Jürg Frey - Quatuor Bozzini
Een serene, verstilde klankwereld waar je gerust een hele middag wil verblijven. De Zwitserse componist Jürg Frey (1953) neemt een unieke plek in binnen de Europese muziek. Aanvankelijk was Freys werk een geheimtip onder de kenners, en werkte hij in stilte aan een eigenzinnig oeuvre. Sinds de jaren negentig is er steeds meer aandacht voor zijn hoogst persoonlijke muziek. In zijn meditatieve, precies uitgeschreven composities etaleert Frey een grote sensitiviteit voor klank zonder opsmuk, waarbij er veel ruimte is voor bezinning en reflectie. Tot slot van de middag vertolkt het Quatuor Bozzini zijn recent werk String Quartet No 4.
-
Silbersee / Kate Moore / Benjamin Britten
De veelzijdige, menselijke stem zorgt iedere keer weer voor emotionele surprises, ontroering en extase. Het Nederlandse gezelschap Silbersee werpt met meesterhand nieuw licht op vocale stemacrobatiek, onorthodox muziektheater en vooruitstrevend opera-avontuur. In 2018 lanceerde Silbersee de serie Stimmung, een jaarlijkse ode aan de menselijke stem. Daarbij wordt er een eerbetoon gebracht aan iconische stukken uit de vocale canon van de vorige eeuw. Naast de moderne klassiekers klinken steevast nieuw gecomponeerde stukken. In de derde editie van Stimmung wordt de Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore uitgenodigd om te reageren op drie koorwerken van de Engelse componist Benjamin Britten.
-
Michel van der Aa / Amsterdam Sinfonietta
Of het nu een virtual reality-opera is, een multidisciplinair filmconcert of een popalbum; de Nederlandse componist Michel van der Aa kan en doet het allemaal. Een nieuwe muziektheaterproductie van zijn hand is op voorhand dus al een gedroomd slot voor November Music 2022. Voor deze productie werkt Van der Aa wederom samen met Amsterdam Sinfonietta. Van der Aa’s The Book of Water is een muziektheatervoorstelling voor acteur, strijkkwartet en film, gebaseerd op de novelle De mens treedt op in het Holoceen van Max Frisch. In hun bewerking van het boek leggen componist/librettist Michel van der Aa en dramaturge Madelon Kooijman speciale nadruk op de aanhoudende regen en overstromingen. Een gruwelijk noodweer dat de hoofdpersoon Geiser van de buitenwereld afzondert. Gevaarlijke weersomstandigheden die iedereen maar al te zeer herinneren aan onze actuele klimaatcrisis.
Timetable MuziekRoute
MuziekRouteTimetable FAQ Festival
FAQ FestivalTimetable Installaties
Installaties