Bosch Requiem 2017 - Memorial Park
Vanaf 2010 herdenkt en eert de stad ’s-Hertogenbosch Jheronimus Bosch, de grootste zoon die de stad heeft voortgebracht, jaarlijks met een requiem.
Het is een eer om deze traditie na het geslaagde herdenkingsjaar nu voort te zetten. We hebben bedacht dat het in deze tijd – waarin oude rituelen verdwijnen en er behoefte is aan nieuwe – zinvol is om te verkennen hoe we herdenken en rouwen opnieuw kunnen vormgeven. In het verleden hebben grote namen uit de muziekhistorie de vorm van het requiem gebruikt om indrukwekkende en aangrijpende muziek te schrijven. Als festival voor nieuwe muziek is dat ook voor ons het startpunt. Festivalcomponist Anthony Fiumara is uitgenodigd om een compositie te schijven. Hij nodigde op zijn beurt filosofe en schrijfster Désanne van Brederode uit om een libretto te schrijven.
Om de nieuwe manieren van herdenken niet enkel te beperken tot muziek hebben we de verbeeldingskracht van Jheronimus in verschillende kunstdisciplines tot uitdrukking willen brengen. Het requiem van Anthony Fiumara en Désanne van Brederode wordt dan ook omlijst en aangevuld door werk van beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk, dans van Panama Pictures, theatrale interventies van Jur van der Leck en Madeleine Matzer, een overweging van theatermaker Peter De Graef en een lichtontwerp van Teus van der Stelt.
In deze bundel hebben we de belangrijkste ingrediënten van Bosch Requiem 2017 verwerkt, voor zover ze in taal te vatten zijn. Dus hier geen plaats voor muziek, theatrale beweging, dans, beeld of licht. Wel geven we u het libretto van Désanne van Brederode, de wijze woorden van Peter De Graef, de overwegingen van Anthony Fiumara en een inleiding over de rijke historie van het requiem door de Leuvense hoogleraar Pieter Bergé.
Uiteraard wordt de artistieke betekenis van alle betrokken kunstenaars, inclusief de uitvoerders Holland Baroque, Nederlands Kamerkoor en TEMKO, in enkele zinnen geschetst.
Er is bewust voor gekozen om de première van het nieuwe requiem plaats te laten vinden op 2 november, de dag van Allerzielen, van oudsher de dag van rouw en herdenking. Laten we onze doden herdenken, maar laten we ook het leven vieren.
Onze dank gaat uit naar de stad en de gemeenschap van ’s-Hertogenbosch.
November Music
’s-Hertogenbosch, 2017