Prijs
€ 14.00
Korting
€ 7.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Kleine Zaal

De werkelijkheid is plooibaar. Van Trumps strijdkreet ‘fake news’ tot virtual reality, de waarnemingen kunnen op allerlei manieren plaatsvinden. Die gekleurde werkelijkheid staat centraal in het jubileumprogramma van het Haagse ensemble Kluster5. Om hun eerste lustrum luister bij te zetten vroeg het ensemble aan de jonge componisten Alexandre Kordzaia en Celia Swart hun licht te werpen op die verschuivende realiteitszin. Zowel Korszaia als Swart schrijven totaalcomposities waar muziek, beeld en theater een verbond aangaan.

De waargenomen werkelijkheid wordt bij iedere componist anders ingekleurd. Celia Swart ervaart een alternatieve werkelijkheid in alle apps op haar telefoon, terwijl Alexandre Kordzaia de verschillende lagen in zijn waarneming van de werkelijkheid ontdekte toen hij opgroeide in het onrustige Georgië van de jaren negentig. Beide componisten schrijven een half uur durend werk waarvoor Kluster5 onder meer wordt uitgebreid met drumpads en midi-keyboards. Onder leiding van regisseur Peter Leung worden muziek, visuals en een subtiele personenregie samengesmolten tot één kunstwerk.

In korte tijd heeft Kluster5 zich een eigen plek binnen het Nederlandse muzieklandschap verworven, waarbij er veel aandacht is voor een nieuwe generatie componisten die graag multidisciplinair werkt. De ongewone bezetting van Kluster5 (met onder meer slagwerk, piano, viool, gitaar en saxofoon) biedt volop mogelijkheden in een breed scala aan muziekstijlen: van hedendaags klassiek tot kruisbestuivingen met lichte muziek.

Kluster5 bestaat uit Daan van Koppen (saxofoon), Isa Goldschmeding (viool), Jennifer Heins (slagwerk), Martin van Hees (gitaar) en Tim Sabel (piano).Verder werken mee Oscar Bouwmans (geluid) en Peter Leung (regie).

In samenwerking met het Grachtenfestival en de Gaudeamus Muziekweek.

Programma

Alexandre Kordzaia - 1999 (Don't you wanna go?)
Celia Swart - Elevation of self-validation* 

* Compositieopdracht November Music, Grachtenfestival en Gaudeamus Muziekweek

Kluster5

 

 

Bekijk & luister